Régebbi és újabb események - leginkább utódaimnak

Papa project

Papa project

Aktuális: miért vállba oltanak?

Így a járásban biztos nem fog zavarni

2021. február 22. - oktata

Az oltások többségét a vállat lefedő delta izomba adják be. Tulajdonképpen nem a vállba, hanem a felkar felső részére kapjuk ezen oltásokat. Miért éppen ide? Röviden: könnyen hozzáférhető, kevés vetkőzést igényel, nem túl nagy és nem túl kicsi ez az izmunk, túlsúlyosaknál sincs sok zsírszövet rajta. Van még egy ok, amit saját példámon tapasztaltam meg. Nevezetesen: enyhe mellékhatás esetén nem akadályoz a mozgásban, legfeljebb kevesebbet hadonászol pár napig.

oltas2.jpg

Jó évtizede történt, hogy influenza elleni oltást kértem, de épp elkapott valami és kicsit lázas voltam, amikor amúgy is orvoshoz mentem az aktuális bogyóim felíratásáért. (Az érthetőség kedvéért megjegyzem, hogy a lakhelyem, a háziorvosom és a munkahelyem más városokban volt, és ezek között Budapest nem szerepelt.) Így elkértem és megkaptam a vakcinát, hogy majd megoldom a beadást, ha elmúlt a megfázásom. Egy hét múlva meg is interjúvoltam egy civilben tisztiorvos óraadónkat, hogy hogy muszáj vállba adni a vakcinát vagy sem. Azt válaszolta, hogy tulajdonképpen mindegy hová, csak izomba menjen. Az egész vége az lett, hogy saját magam oltottam be magamat. Miután saját vállamhoz nem fértem jól hozzá, a combomba nyomtam bele. Ebben már volt jó nagy gyakorlatom a rájabalesetem miatt. Na, egy hétig alig bírtam menni utána. Hát ezért nem combba adják. Fel is homályosítottam róla a tisztiorvos kolléganőt következő találkozásunkkor.

Karácsony, Szilveszter, 2021 Újév

Boldog Új Esztendőt!

Megvolt a 70. Karácsonyom, Szilveszterem és Újévem. Magát az elmúlt évet a Covid-19 vírus miatti korlátozások rendesen hazavágták, de azért voltak emlékezetes és szép napok is. A most már szokásos szilveszteri - újévi motorozást sikerült megvalósítani, hála a tűrhető időnek. Közel 80 km, mindkét moci megjáratásával.inkedchristmas_photo_facebook_cover_li.jpg

 Az elmúlt évet képgalériával foglalom össze, ami önmagában is elég lenne újévi blogbejegyzésnek. Azért néhány dologra kitérnék. Családi szinten a koronavírust szerencsésen kibekkeltük eddig. A közelebbi ismerősi körben előforduló néhány eset is viszonylag enyhe lefolyású volt. Amennyire lehetett, próbáltunk normálisan élni. Évtizedek óta először fordult elő, hogy nem voltunk külföldön. A karácsony és szilveszter is eddig soha meg nem történt formában zajlott.  

Az unokák teszik a dolgukat, nőnek, néha rosszalkodnak, ketten már iskolába járnak. Aranyosak. Sajnos idén keveset és akkor is többnyire "távolságtartva" találkoztunk. Kivétel a nyári balatoni 2 hét, ami szuper volt. Viszont Viberen szinte napi szintűvé vált a kapcsolattartás. Mese, távtesi stb. egyaránt volt terítéken. Néha még a Dédihez - aki a körülményekhez képest egész jól van - is felvisszük a telót.

Motorozás is volt természetesen, szinte az egész évben. A januári bokatöréstől eltekintve minden rendben ment, bőven túl vagyok "időskori" motorozásom tízezredik kilométerén. Bekövetkezett az első igazi vészfékezésem (keresztben kifordultak elém), és volt egyszer egy hajszálnyi kisodródásom is. Mindegyik kezelhető szinten maradt. Összességében tartottam magamat ahhoz, hogy ne legyen olyan momentuma a motorozásomnak, amire utólag az "ezt talán nem kellett volna" kitétel megfordulna a fejemben. (Kivétel persze a januári jégmotorozás.) Komolyabb, több napos túrákra nem vállalkoztam. Az 50-100 km-es környékemet és a Balaton felvidéket viszont alaposan bejártam. Kicsit benéztem a Mátrába és az Őrségbe is.

A nyelvtanulást nem hagytam abba. A Duolingo angol kurzusát már februárban befejeztem, azóta magyarul tanulok angolról. Ami borzalmas, mármint az a féle "újmagyar" nyelv. Olyan nincs a valóságban. Ezért kénytelen voltam más kurzusokkal is kikezdeni, azok normálisak (német-angol, angol-német, kikacsintás az oroszra és a japánra).

Bloggal és vloggal keveset foglalkozok. Azért tavaly is volt néhány címoldalra került posztom. Nem nagy ügy címoldalra kerülni, csak akkor jönni fognak a negatív, esetenként kiírtandó kommentek, megjelennek a trollok. Eddig kettőt kellett letiltanom. Mindegyik tényleg beteg volt. Nem kell velük vitázni, ki kell tiltani és csókolom.

Megemlíteném még, hogy a 12 éve meglévő Facebook oldalamat sikerült elveszítenem. Kétszer is feltörték, végül letiltották, és nem sikerült visszaszereznem. Igazából a hírfolyamot és a történeteket sajnálom, bár ezen túl érdemi adatvesztésem nem volt.

A szilvesztert viszont bearanyozta a több órás Zoom-olás az öregbúvárokkal. Összesen 14-en vettünk részt rajta az ország különböző részeiből, meg még az USA nyugati partjáról is. Nagyon élveztem az egészet.

Végül boldog és vírus, valamint egészségügy mentes új esztendőt Mindenkinek!

Datolyaszilva: az év utolsó szürete novemberben

Tapasztalataim a datolyaszilvával (Diospyros kaki)

Városi „hobby-kertészként” több évtizedes távlatban szórakozok mediterrán jellegű és egyéb „egzotikus” növényekkel. Banán volt az első még a 80-as években. Déli fekvésű, napfényes remetekertvárosi lakásunkban többször is termett. Aztán jöttek a leanderek, ezek is bejöttek, csak a teleltetésére kell egy kicsit ügyelni. Érdre költözésünk után itt a banán már csak vegetált, feladtam. Viszont belekaptam a citromba, és az elején nagyon bejött. Aztán újabban kevésbé, bár mutatóba azért terem. Bővebben majd egy önálló posztban valamikor. Balatonon pedig az elmúlt 2 évtizedben szintén próbálkozok néhány „érdekes” növénnyel. A füge tökéletes, normális időben tonnaszámra és 3x terem, június végén, augusztusban és október elején. A kivi nem megy, évek után feladtam, nálunk nem lehet normálisan vízzel ellátni. Az indián banán is csak vegetál évek óta, mondjuk a vadak a villanypásztor ellenére többször hazavágták. Ami viszont bejött nagyjából, az a kaki/datolyaszilva (Diospyros kaki). Utóbbi gyümölcs nevével kapcsolatos szájtépésbe és (bele)magyarázásokba/plagizálásokba nem mennék bele, de megjegyzésem lenne. Sokak szerint az „istenek gyümölcséről” van szó. A „Diosz” valóban „Zeusz” genitivusa, a „pyro” pedig kapcsolatba hozható a tűzzel és lánggal. A „Ka” (Kha) meg „Ká” az óegyiptomiaknál a lélek része, illetve lélekfogalom, sőt 2 fáraó neve, „Ki” sumér istennő, mitológiájuk földanyja. A „ki” japán kana, egyúttal a kínai „csi” vagy „qi” megfelelője, energiaként, életerőként is értelmezhető. Azaz Zeusz tüze-lángja lelket melegítő energiaforrásként is értelmezhető - már csak hogy ne ismételjek senkit. Az pedig tökmindegy, hogy hurmának, khakinak, kákinak, kakinak, sharonfruitnak (mondjuk ez egy fajta inkább) vagy a meglehetősen szerencsétlen datolyaszilvának hívjuk, mert egy tényleg isteni gyümölcsről van szó.

20191022_104728.jpg

A csemetét Keszthelyen vettem egy kertészetben, 2010 tavaszán telepítettem. Akkor még kiviben utaztam, a kakiszilvának nem néztem utána, csak úgy belebotlottam. Sajnos a fajtáját nem tudom, nem jegyeztem fel. Vagy akkoriban nem is jelölték, csak a „Diospyros”-t. A mutatós kis fa szépen fejlődött, így 2013-ban vettem még egyet, „Costata” fajtát. Ez is szépen fejlődik, de ez még kérdőjeles nálam. Mutatóba termett már 3 szemet 2018-ban, tavaly 100 felett, idén nullát. Azután 2016-ban vettem Tipo fajtát is a káptalantóti piacon, de a jelek szerint nem sikerült átteleltetnem (Érden), az alany hajtott ki tavasszal. Ezt ugyan kiültettem, de most már biztos vagyok benne, hogy az nem Tipo, és nem is datolyaszilva. Hanem Diospyros lotus. Lótusz szilva. Valószínűleg. Kiváló alany. Lehet szórakozni az átoltási kísérletekkel jövőre.

Röviden a datolyaszilváról: szubtrópusi származású (Kína, Japán), mintegy 1500-2000 fajtáját tartják számon, 2-300 fajtája van termesztésben a világon. Eredetének megfelelően kicsit fagyérzékeny. Utóérő és többnyire eléggé csersavas gyümölcs, csak a teljesen megpuhult, kissé bepirult példányokat szabad megenni. (Almával, alkohollal – etilén pára - együtt tartva lehet gyorsítani az utóérést.) Vagy felhasználni ezer más módon. Itthon az elmúlt évtizedekben kezdett elterjedni, főleg az ország déli határai környékén Zalában, Somogyban és Baranyában. Részemről 3 nagyobb ültetvényről tudok, és kisebbek is vannak már. Maga a növény rendkívül mutatós, gyönyörű, nagy és mélyzöld, szinte bőrszerű levelei vannak, ami októberben bepirosodik. A gyümölcs mérete fajtától függő, 50-500 gramm a súlya, a legtöbb fajta narancsszínű. Szedési ideje október-november, de még a fagyok előtt. Akár február végéig eltartható. Állítólag, ugyanis nekünk januárnál tovább még nem tartott ki, mert elfogyott. Nagyon szeretjük, de 1-2 szemnél többet egyszerre nem tanácsos megenni. Egyrészt még az érett is utólag „húzza” az ember száját egy kicsit. Másrészt ehhez kapcsolhatóan orosz weboldalak szerint - magyarok ezt sehol sem említik - a „tannin” (csersav) tartalma miatt körültekintést igényel a fogyasztása (komoly, akár veszélyes emésztési problémák potenciális lehetősége, hasi műtét után ellenjavalt). Amúgy sokszorosan gyógyhatású, a kínai gyógyászat hagyományos szere, még diétára és bébiételre is ajánlott. (Pedig 70 cal/100 g nem kevés.) Vannak kiemelt hatásai a stresszoldástól kezdve az érelmeszedés gátlásán át a pajzsmirigy beállításáig. Ha nagyon alaposan utána nézünk, talán még körömgombára és kopaszságra is javasolják… (Hoppá, találtam is egyet, igaz hajnövekedésre, nem hajhullásra.)

A hazai kertészetek kínálatában rég szerepel, időnként aranyáron. Pedig a szaporítása állítólag nem túl nagy kunszt. A kertészeti leírások többségétől és részletességétől sem vagyok elájulva. Így pl. senki sem írja, hogy fagyérzékenysége miatt csak tavasszal, nyár elején (konténeres) ültessük. Szerintem csak hazai készítésű oltványt szabad venni, esetleg ukránt, ha kapható. A neten, a közösségi multimédiás oldalakon már magyarul is bőségesen található anyag, fóruma is van. (A fórumok összes problémájával együtt.) Saját tapasztalataimat pedig a továbbiakban foglalom össze.

A „birtokunk” Badacsonytól keletre, ősi szőlőültetvényes területen, délkeleti fekvésű hegyoldalban fekszik. Viszonylag védett, bár alkalomadtán az északi szelek egy kis kanyar után simán befújják. A talaj szokásos Balaton felvidéki, agyagos jellegű, rossz víztartó, ráadásul a csapadék lefut róla. A datolyaszilváim pár év után megmutatták termésüket. Magnélküliek (eddig). Fagykárom a Balatonnál napjainkig nem volt (viszont a Tipo konténerem érdi befuccsolását nehezményezem). Télen nem kaptak takarást a növények. A fákat eddig nem metszettem, csak a termés alatt lehajló ágakat kötöttem ki, meg támasztottam alá. Aszályos időben próbáltam öntözgetni (nálunk a hegyen a víz a legnagyobb kincs). Miután nem lakunk a helyszínen, korlátozott a fáink állandó megfigyelése és kezelése. Kártevőt, betegséget nem tapasztaltunk, vegyszert – minimális tavaszi műtrágyától eltekintve – nem kaptak. (A fórumon márványpoloska és madárkárról szól a fáma.) Eddig november végén szüreteltem, amit idén a covid helyzet és a bevillantott fagyveszély miatt 2 héttel előre hoztam. Nem is sárgult be teljesen minden termés, bár az őszi sötétvörös falevelek többsége már lehullt (ezután szabad szüretelni).

Jelenleg 2 fám van, meg 2 túlméretes lótusz szilva alany a Tipo próbálkozásból. A kisebbik és fiatalabbik fa az egyszerűbb eset, fajtája „Costata”. Elvileg az egyik leginkább fagytűrő fajta. A ruszkik szerint a „keleti datolyaszilva” „Hachia” csoportjába tartozik közel 20 fajtával egyetemben. Ezek jellemzően késő érésűek (november-december), kúpos gyümölcsök, lehet kicsit fekete pöttyös, narancs színű, nagyon édes, súlya 60-200 g. Ezen belül a Costata nagyon későn érő, csersavas („fanyar”), kúpos-bordázott forma, színe narancs, súlya 40-120 g. Nálam 2018-ban, 5 éves korában 3 db, tavaly 100 db felett, idén viszont nulla darab a termése. Kicsit kisebbek és korábban érők voltak a másik fajtámnál. Kicsit kúpos, 4 gerezd vehető ki „bordaként”, de inkább csak jelzés értékűen. Megmérni összekeveredés miatt nem sikerült, a többség bőven 100-120 g környékén volt, 5-7 cm átmérővel. Színre, utóérésre és ízre sem tudtuk megkülönböztetni a másik fajtánktól. Ráadásul tavaly azok között is voltak relatív kisebb méretűek.

A másik fa már 11 éves, és eddig szépen termett, bár egy „nagyobb” termés után a következő évben kissé visszafogja magát (ez is) tapasztalatom szerint. Ez a később érő, levelét is később dobja le, októberben még sok a zöldes árnyalatú, éretlen gyümölcs. Tavaly ez is 100 db környékén termett. Idén viszont a tavaszi szárazság majd a májusi hideg se tett jót neki. Fele-harmad annyi se lett rajta, mint korábban, viszont szép nagyok a gyümölcsök. Jellemzően 170-180 g, a legnagyobbak 190 felett. Illetve 7-8 cm átmérő jellemző rájuk. Összesen 31 db, egy kosárnyi, kb. 5,5 kg. A fajtáját egyelőre nem sikerült kideríteni, a legvalószínűbb valamilyen „Vaniglia” klón. A gyümölcs alakja nagyon hasonló, gömb jellegű, de kivehető a 4 gerezd és egy igen enyhe kúp. Viszont igazából kicsit később érik, és talán kisebb is valamennyivel a Vaniglia leírásoknál (már ha azokat el lehet hinni). A levele hosszában - széltében nagy, inkább kerekded, mint hosszúkás, a fonákján nem tűnt fel barnás árnyalat. Októberben egészen elképesztő vörös színt vesz fel a sárga gyümölcsök mellett. A gyümölcs utóéréskor kicsit sötétebb, pirosabb árnyalatúvá válik. Így specialista legyen a talpán, aki biztosra megmondja a fajtáját.

Összefoglalva:

 

Vaniglia (talán)

Costata

Telepítés

2010

2013

2017 előtt

50-60 db

0 db

2017

61 db

0 db

2018

16 db

3 db

2019

kb. 100 db

kicsivel 100 db felett

2020

31 db

0 db

 

Végezetül bemutatok egy képgalériát időrendi sorrendben erről a kedvencünkről.

 

 

 

 

Kerti tó felújítás 2020

Tószegély kialakítás és új fólia borítás

 

031img_20200820_174549.jpgÉrdi kerti tavunkat 2004-ben alakítottuk ki összcsaládi munkával, 7,5-8 m3 víztérfogattal. Az utóbbi években egyre problémásabbá vált, a szegélye több helyen omladozott, eliszapolódott, a tavirózsák megint teljesen elszabadultak, szivárgott a tó, egyre kisebb lett a stabil vízszintje. A toldozgatási, foltozgatási, javítási kísérletek nem vezettek tartós eredményre Valamit kezdeni kellett vele. Ha nem akarod végigolvasni, röviden a lényeg (illetve alább két képgaléria) :

 1. A foltozgatás egy idő után nem vezet eredményre, évtizedes távlatban a nem gyári toldások – ragasztások elengednek.
 2. A fólia alatt a vastag geotextílián simán, több helyen átmentek a gyökerek. Én kiselejtezett szőnyegpadlót is használtam e célra, na azon egyetlen gyökér sem jött át.
 3. A tószegélyen – és műanyag cölöpökön - nem szabad spórolni, még ha közel annyiba is kerül, mint a fólia. Ha régi tavat újítasz fel, legalább 10-15 cm-rel nőni fog minden irányban, mert a cölöpöket kicsit kijjebb kell leverni. A cölöpöket nagyon nehéz függőlegesen leütni, nem baj, ha 90 fokkal elfordítva ugyan ferdén, de a tó felé függőlegesen került leverésre. Próbálkozni kell vele, akár többször is. Fél méterenként kell egy cölöp. A cölöpök különböző hosszúságban (és részben aranyáron) kaphatók. Szerintem elég a 30 cm-es, a hosszabbakat még nehezebb egyenesen leütni, főleg részben sziklás-kavicsos talajon. 5 cm maradjon talaj felett, és ezen 5 cm-el nyúljon túl a szegély. Szegélynek elég a 14-15 cm magas. Ha kész a szegély, a víz felöli belső oldalon a földet ki kell szedni a perem aljáig. De nem tovább!
 4. A vízszintezéssel szintén nem szabad „időt spórolni”, nem hátrány, ha legalább ketten vagytok hozzá. Így is érhet meglepetés az első feltöltésnél. „Faragással” és „alábéleléssel” a kisebb eltérések utólag is korrigálhatók részben.
 5. Részemről helyén hagytam a régi fóliát is, erre terítettem rá az újat. A peremnél azért a merev régit – főleg ahol hajtogatások is voltak benne – több helyen megkurtítottam, és még egy kevés geotextíliát is tettem rá az új fólia védelme miatt.
 6. Fólia: 10 m3–es tóig elég a 0,5 mm-es vastagságú fólia. Akkor is, ha a magyar forgalmazók mindenáron rá akarnak beszélni a drágább, vastagabbra. Ma már több szélességben kapható, nem érdemes otthoni ragasztással kísérletezni. (Ami amúgy nem reménytelen, nekem a régi másfél évtizedig kitartott.)
 7. A fóliát amennyire lehet gyűrődésmentesen kell(ene) kiteríteni a tómederre. Na, ez nem fog menni, bármit is csinálsz. Ami pedig víz alá került és „elrendeződött”, az már nem bolygatható meg utólag. Arra azért érdemes figyelni, hogy túl nagy „fóliatorlódások” ne alakuljanak ki. Első feltöltés amúgy több részletben zajlik, hagyni kell a fóliát helyezkedni. A víz megoldja, még felszín közelében is. Ha nem „duplázod”, még a peremre is szépen rányomja majd az utolsó centiknél. Ha minden elhelyezkedett, neki lehet fogni a fólia túllógó részeinek likvidálására és az egész külső perem véglegesítésnek és rendezésének.
 8. Növényzet: most kizárólag vödörben és malterosládában kerültek vissza a tavirózsák. Ha kiszabadul, azonnal nekimegyek, évente fogom ellenőrizni. A parti zónába íriszek, meg néhány egyéb nem agresszíven terjeszkedő vízinövény kerül. Nád és sásfélék kizárva. Mint ahogy kavics sem kerül az új tómederbe, csak ami véletlenül beleesik a peremről.
 9. Ekkora tóba kell hal a szúnyogok miatt. Egyelőre kapnak némi kaját. Pár nap alatt szépen elkezdett a víz bezöldülni. Kell neki pár hét mire beáll. Levegőztetés, szűrés, szökőkút maximumon megy, kapott egy adag tóindító baktériumot is. A tavirózsák levelei kezdenek felszínre jutni. Két héten belül beállt a tó, a virágzás is újraindult.
 10. A tó kicsit nagyobb lett a korábbinál, most olyan 8-9 m3-es lehet. Legnagyobb mélysége 110 cm körüli, szintén nőtt egy keveset a szegély miatt. Na meg a kiszedett iszap-kavics-növény massza miatt.
 11. Részemről 6 m széles fóliából vettem 7 métert. Természetesen előtte a „lukat” alaposan kiméricsgéltük (felszín 4x5 m, 5,50x6,50 m a legmélyebb / legszélesebb / leghosszabb helyeken, kerület 15 m). A szegély kialakítása után mégis tartottam, hogy kevés lesz a fólia. (Azt ragasztottam volna a túlfolyónál, meg a hosszúsági végpontnál.) De pont elég volt, pár centit még vágni is kellett belőle a végén a partmenti növények miatt.
 12. A felújítás költsége kb. 50e Ft volt anyagárban. Közel 3 hét ment rá a tökölődések miatt, a végső intenzív szakasz (szegély, fólia, feltöltés, perem rendezés) 5 napot vett igénybe. Ketten csináltuk a feleségemmel, de az „építés” döntő része az enyém volt, a „szépítés” meg az övé.

Az első nekifutás, még tavasszal a szivárgáskereséssel és foltozással telt el. Nem vezetett eredményre, csak az időt vitte. Így nekiálltunk kipucolni az egészet. A tavirózsákat likvidáltuk, néhány tövet hagytunk meg műanyag dézsákba és vödrökbe deponálva. A halak részben az akváriumba, többségük szintén malterosládába került (akvárium levegőztetéssel). Iszapot és a takaró kavicsot teljesen kiszedtük a tóból. Ez volt a leggennyesebb és legmacerásabb, természetesen átszőve gyökérzettel (tavirózsa), ami helyenként karvastagságú volt.

 

Képgaléria: Előzetes, optimista töketlenkedések, aztán uccu neki

Akkor most két fontos tapasztalat. Az egyik, hogy nem kell kavics a tó aljára, távlatokban csak gondot fog okozni. Az iszapolódás ugyanis elkerülhetetlen, a növények gyökérzete pedig kezelhetetlen masszává fogja össze az egészet. A másik a növények. Tilos nádat, sásféléket és társaikat telepíteni a tóba, mert teljesen el fog szabadulni. A tavirózsák is el tudnak szabadulni, nekünk van egy nagyon szép, de túlburjánzó és mindent elnyomó fajtánk. Jó pár évvel ezelőtt kemény munkával előbb a sásféléket irtottuk ki, majd a tavirózsákat vödrökbe rakva telepítettük vissza – de az agresszív fajtánk ezekből is kiszabadult.

Miután kiürítettük és kipucoltuk a tómedret tettem még egy kísérletet a szivárgás helyének felderítésére és beragasztására. Sokáig nem találtam a szivárgás helyét. Aztán rájöttem, hogy a 2 fólia (2 db 4 méter széles fólia) hosszanti összeragasztása engedett el. Gyakorlatilag végig, amint kicsit megpiszkáltam. Finom hajszálgyökerek is „besegítettek”, amik simán átjöttek a geotextilián. Még megpróbáltam összeragasztani és szélesen átfedni a ragasztást, de ekkor már nem igazán bíztam az eredményben. Nem is lett jó. Amúgy ez nem gyári összehegesztés volt, hanem saját ragasztás 16 évvel ezelőtt. Tulajdonképpen nem is bírta rosszul. Mindenesetre ekkor eldöntöttem, hogy nincs saját ragasztgatás, csakis egybefólia jöhet számításba. Ma már lehet kapni 6 m és 8 m széles fóliákat is, meg többen vállalnak kész fólia gyártást / kialakítást, ha megadod a méreteket. A régi fólia és a ragasztó is a holland Ubbink volt, most a német Heissner termékeit vettem meg, még a tóindító baktérium tenyészetet is tőlük. Kicsit vacilláltam a fólia vastagságán, de pont az említett német cég oldalán találtam meg, hogy az én tóméretemhez tökéletes a fél mm-es vastagságú fólia. Meg is vettem.

Levakartuk a kavicsot a régi fóliáról, és akkor láttuk, hogy a tóperem javíthatatlan, menthetetlen, több helyen „megomlott”. Betonozni biztos lehetett volna, de azt kapásból elvetettük. Maradt a műanyag perem. Természetesen igazán használható videókat meg leírásokat itt se találni a neten, mindenki le akar nyúlni nem kevés pénzzel. Végül egy holland videóba botlottam bele, majd egy magyar kereskedői oldalon angol nyelvű rövidített változatába is. Alapos utána nézések után végül egy magyar gyártású peremért Tatabányára utaztam le, itt elfogadható áron voltak (30 cm) cölöpök is.

Viszonylag gyorsan sikerült a szegélyt kiépíteni, bár a cölöpök leverése gondot okozott a márgás-köves „talajba”, meg a szükséges tókörüli feltöltéseknél. Anno a kitermelt trutyit használtuk ugyanis vízszintezésre. Volt egy 5 méteres deszkám, az sokat segített a perem vízszintezésénél. A végén – esteledett – már siettem, el is szúrtam. Pont a leginkább szem előtt lévő rész lett a legmagasabb. És nem a túlfolyó bizonyult a legmélyebb pontnak. Utóbbin némi „alábéleléssel” végül sikerült felülkerekedni.

Az új fólia kiterítését ketten végeztük. Amennyire lehet elegyengettük, aztán kb. harmadáig feltöltöttük a kerti csapról. A növények is vissza kerültek dézsákban. Minden rendelkezésemre álló eszközzel ezerrel nyomattam a víz átlevegőztetését (szűrőrendszer, szökőkút, akváriumi levegőztető). Másnap további 1/3 víz. Közben a külső szegélyt feleségem nagyon szépen megcsinálta, rendet tett. A halak is visszakerültek. Ettől kicsit tartottam, hogy túl korai még, de láthatóan jól érezték magukat, végre cikázhattak a vízben. Persze a saját meg a környék macskái is igencsak érdeklődtek. Azonban nekem már olyan halpopulációm szelektálódott ki az évek során, amelyik „macskarezisztens”, időben elpucolnak, normál esetbe nem is jönnek a felszín közelébe.

Napokon belül kezdett komolyan bezöldülni és opálosodni a víz. Kapott egy adag algagátlót, meg a szűrő egy indító baktériumot. Ezután lehúztunk 2 hétre a Balatonra. Mikor visszaérkeztünk, a víz már szép volt, baktérium bevonat a direkt ezért recézett német (Heissner) fólián, bimbózó tavirózsák, élénk halak. Úgy gondolom összességében jól sikerült a felújítás. A pár centivel magasabbra sikeredett hátsó szegély sem zavaró, csak akkor szembeötlő – akkor is csak ha nagyon nézem - , ha már túlcsordul a víz a tóból. A növényekkel még fogunk vacakolni, de a lényeg, hogy újból nagyon élvezzük mi is meg az unokáink is a kerti tavacskánkat!

A tó amúgy normál esetben (nincs aszály és kánikula) háztetőről gyűjtött és belevezetett esővízzel tartja a szintjét. A korábbi években csak ritkán vált szükségessé némi csapvíz utánpótlás. A tó körüli növényzet pedig értelemszerűen kicsit megsínylette az átépítést, de túlélte, jövőre teljes pompájában fog díszíteni!

Képgaléria: ez volt, a vége lett!

Képek a kerti tavunk eddigi életéből:  Hamarosan...

Duolingo haladó szinten (Pancserteszt 2.)

Élet a kurzus teljesítése után: plecsnik, ranglisták, új kurzusok, XP farmolás, statisztikák

Bevezetés

380 napos széria, 196 nap alatt teljesített kurzus, 50e feletti XP, 473 korona, 5 elindított kurzus és a mai "Gyémántliga" győzelem után eljött a (dicsekvés és) tanácsadás ideje.  Ma "Legendává" váltam a Duolingon. Stratégiai győzelem volt az angolról németül kurzus segítségével. Nem igazán bíztam benne, de első nekifutásra összejött. Pedig 2 nap az őrségi kirándulásom miatt eleve kiesett. Előzmények itt.

Tehát a kiindulási alap angol kurzust fél év alatt teljesítettem. Ez egy közel 2000 szavas szókincsen alapul, és nincs folytatása magasabb szinten. Mit lehet ezután csinálni? Hát meglepően sok mindent, de leginkább fent kell tartani a napi szintű gyakorlást!

Egyre jobb leszel, egyre kevesebbet hibázol, kezded fejből tudni a példamondatokat, kezded érteni a nyelvtant, egyre több szóbeli megoldásodat elfogadja a mesterséges intelligencia - és kezded unni az egészet. Fel kell dobni valamivel. Kezdetnek teljesíteni lehet a hiányzó plecsniket, ami nem is olyan egyszerű. Mert pl. magyar nyelvről az angol kurzus 1950 szavas, amivel nem lehet a 2000 szavas plecsnit elérni. A Gyémántliga meg egy őrület, tele van idióta XP vadász kvázi meg nem kvázi hekkerekkel. Utána vagy közben meg jöhetnek az új kurzusok. Elsőként az angolról magyar. Majd, főleg ha van valamilyen használható egyéb idegennyelv tudásod, jöhet az angolról más idegennyelv. Meg a fordítottja. Végül jöhet bármi más "egzotikus" nyelvvel szórakozás. A haladásodat pedig érdemben segítheti a www.duome.eu "statisztikai" oldal, ahol a név címsorba gépelése (duome.eu/nev) után saját magad vagy bárki más haladását lehet elemezni, nyomon követni.

duoprof2_2.png

 Angolról magyarul

Ajánlom mindenkinek, aki az "eredeti" kurzus vége felé jár. Érdemes a teszttel indítani kezdéskor a felesleges körök elkerülése miatt, úgyis csak az első, "kék" szintig viszi a tudásfa elemeit az eredményedtől függően. Viszont nem árt némi dilibogyót kéznél tartani. Mintha kiemelt szempont lett volna a nem magyar anyanyelvűek végleges elriasztása a magyar nyelv tanulásától. Ilyen tömegű idétlen, nyakatekert, az élő beszédben soha nem használt, szinte a számtani szöveges feladatok szintjén lévő többszörös jelzős szerkezetű mondattal én még nem találkoztam eddigi életem során. (Pedig a hallgatók időnként nagy csodákra képesek szóbeli vizsgáik során.) Szóval időnként baromi idegesítő egy magyarnak, de az angol nyelvi megértésedet igencsak megtámogatja. Sok új szó és kifejezés van benne az angol-magyar kurzushoz képest, a 2000 szavas plecsni pedig azonnal meglesz.

Angolról más idegennyelv

Ez nekem teljesen új, és kifejezetten élvezem. Itt is érdemes indulásként a felkínált nyelvi tesztet választani, már csak gyakorlás és információ szerzést illetően is. Részemről értelemszerűen az angolról német kurzust választottam, eredetileg a későbbiekben majd bővebben tárgyalt "Legenda" plecsni megszerzése érdekében. Két kellemes meglepetés is ért. Egyrészt kevésbé kopott meg a német tudásom, mint amire számítottam. Másrészt teljesen normális a kurzus nyelvezete (szemben az angol-magyarral). Kifejezetten támogatja mindkét nyelv megértését, az ismeretek felfrissítését. Csak egy kiragadott vicces példa "derdiedas" ügyileg (ami ugye engem gátlástalanságom okán soha nem zavart). Németül a férfi természetesen hímnemű, a nő nőnemű. A gyerek meg semlegesnemű. De szexisták voltak a német nyelv kitalálói. Mert a (gyerek) lány értelemszerűen semlegesnemű. Na de kérem a (gyerek) fiú "természetesen"... Na milyen nemű? Hát hímnemű! Be is szoptam elsőre, hibásnak véltem.

Az angolról más nyelv tanulásának két nyomós oka is lehet a már említett megértés/frissítés mellett. Egyrészt lehet venni (németnél biztosan) plusz témaköröket lingotért (a program saját játékpénze), nem is drágán. Másrészt néhány nyelven elérhetők a "történetek", a Stories. Jelenleg angolról spanyol-francia-német-portugál nyelvre. (Meg spanyolról, kínairól, portugálról angolra.) Nyilván a leggyakoribb felhasználóknak megfelelően. 

A Stories egyrészt jópofa (többnyire). Másrészt baromi jól fizet tapasztalati pont (XP) ügyileg. Gyors és könnyű. Ha nem akarod (meg)érteni, véletlenszerűen is tutira boldogulsz. Akár portugálról angolra. Fogalmad sincs miről van szó, de meg tudod oldani a feladatot (sic!). Nem "büntet" a hibákért, tetszőleges a próbálkozások száma a többnyire feleletválasztós kérdéseknél. 14 XP-s rövid történetekkel kezd a tudásfa legelső "Basics 1" lecke teljesítése, besárgulása után 14 szettel, szettenként 10 történettel. A hatodik szett után már 28 XP-t hoz minden történet teljesítése. Mondjuk itt már elég sok a duma, ami viszi az időt. (Ami persze csak akkor számít, ha  éppen élesben "versenyzel" pl. egy ligagyőzelemért.) Mindenesetre az elején 1-2 perc alatt végeztem a történetekkel, most a felénél a sok duma miatt 4-5 perc egy story teljesítése. Ha pontosan érteni akarom, akkor még több is...

Ha belefogtál, nincs vége. Jöhet a "fordítottja". Nekem a németről angol. Teszttel indítva. Megint részben eltérő a szókincs és felépítés. Hasznos. Jó szórakozást hozzá!

Lehet fokozni? Persze. Próbálkozz például a japánnal. Jó móka ez is, de azért olyan nagyon nem érdemes belemerülni, hacsak nincs kilátásban egy japán meló vagy ösztöndíj.

Statisztikák

 A Duolingonak ott van a saját, mindenki által ismert statisztikája az induló oldalon (koronák, szérianapok, lingotok száma, aktuális ligaeredmények, 1 heti pontgyűjtés grafikon, barátok pontszámai). Ezen kívül létezik a bevezetőben már bevillantott, kevésbé ismert "Duolingo unofficial" , a duome.eu oldal. Itt bárkinek megnézheted az eredményeit többféle bontásban. A "Daily Progress RAW" pontnál pedig 2 hétre visszamenőleg minden feladat teljesítésről részletes adatok szerepelnek a felugró ablakban, másodperces pontossággal. Utólag tehát visszanézheted, hogy egy adott (típusú) feladatot mennyi idő alatt tudtál teljesíteni. Ha érdekel. Meg nézegetheted mások (barát, ligatárs, "ellenfél", listavezetők) eredményeit. Elszörnyülködhetsz abszolút listavezetők "eredményein". (A csúcs 8 millió feletti, nyilvánvaló hack.) A site használata szinte kötelező, ha ligagyőzelemre hajtasz. Meg kell nézni a potenciális ellenfelek teljesítményét, hogy van-e értelme és esélye a harc felvállalásának. Jó pár idióta szórakozik ezzel, őket kerülni kell, el kell halasztani a küzdelmet. Ez már nem a tanulásról szól, hanem az XP farmolásáról, adott esetekben mások szórakozásának megöléséről. Mókás, ha ilyet látsz az aktuális ligád élcsoportjában, elképesztő napi/heti XP számok mellett. Maradj ki belőle. Az oldal azonban hasznos lehet sok más szempontból is. Például a nyelvtani rész egyben megnyitható, magyarul itt

Hogyan lehet sok XP-t szerezni gyorsan?

Erre akkor lehet szükség, ha kiesés fenyeget az aktuális ligádból, vagy ligagyőzelemre hajtasz akár a plecsni(k) miatt, akár más okból. De az XP farmolás igazából már nem a tanulásról szól. Azért leírom, ha már utána néztem és a gyakorlatban is kipróbáltam (eredményesen). 

Gyorsan sok pontot szerezni legegyszerűbben a kezdő leckék ismétlésével lehet. A mobilos appon ehhez érdemes a naponta felkínált "nehéz" opciót választani, ezzel 1-2 perc alatt 25 XP szerezhető (ha nem kell túl sokat gépelni). Ez PC verzióban jelenleg nem érhető el, ott viszont az egyébként is ajánlható "Időmérő edzés" választandó. Ami meg az appon elérhetetlen jelenleg, de 18-20 XP teljesíthető vele szinte pillanatok alatt. Mindkét esetben jól jön, ha több kurzusod van, ezek kezdő leckéivel hasonlóan járhatsz el és ömlik az XP.

Amúgy szerintem sokszor érdemes a mobilos és az asztali gépes programot egyidejűleg, esetenként felváltva használni. A mobilost lassítják a hirdetések (addig mehet egy asztali gépes lecke), meg nehézkesebb a gépelés. (De pl. részletesebb adatokat ad ligatársaidról és barátaidról is.) Aki gyorsan gépel, annak talán jobb a PC, ahol ráadásul nincs "repedés", "egészségvesztés" a leckéknél, szemben a mobillal. Apropó gépelés: nem kell vesződni nagybetűvel, ékezetekkel, írásjelekkel, többnyire még a szóközzel sem, el fogja fogadni a választ a program mobilon és PC-n egyaránt. Mobilon érdemes az automatikus beírást is figyelembe venni, jelentősen gyorsíthat.

A leghatékonyabb XP szerzés a korábban említett "Stories" teljesítése. Ez nekünk angolról érhető el 4 nyelven. Ha valamit is pötyögsz ezeken a nyelveken, ne hagyd ki ezt a lehetőséget, még tanulás szempontjából sem! Nagyon jól fizet, 14-28 XP teljesíthető vele percek alatt.

Szintén jól hozhat adott esetben (pl. angolról magyar kurzusnál) a még nem teljesített leckék teszttel történő szintugrása. Ehhez persze tudni kell a nyelvet, ezért jó hozzá nekünk az "inverz angol" tanfolyam anyaga. 

Vannak egyéb módok is, de macerásabbak. Pl. állítólag akár 40 XP szerezhető leckékként a mobillal elérhető "Duolingo XP Ramp Up Challenge" használatával. Akit érdekel keressen rá, de szerintem a korábban említettekhez képest kevésbé hatékony. Ettől persze lehet még érdekes és hasznos, kipróbálandó.

Gyémántliga specialitások

Ha kellően kitartó vagy és naponta gyakorolsz, akkor előbb-utóbb bekerülsz a legfelső Gyémántligába. Akkor is, ha ez amúgy nem érdekel és nem célkitűzésed. Az egész a Duolingo nagyon is tudatos motiváló rendszerének egy eleme, elsősorban az erre fogékony "versenyszellemű" felhasználok esetében. Ráadásul a plecsnik között van egy bármelyik ligában első helyért járó elem, és külön a "Legenda", a Diamond League első helyért járó jutalom (8 lingotot is ad).

Ha eddig nem tűnt volna fel, itt az élbolyban néha eszetlen pontszámokat lehet látni. Ha kicsit utána nézel, rájössz, hogy ezek a "játékosok" általában több (sok) nyelvi kurzust is nyomatnak. De az is feltűnhet, hogy sokszor a magas XP-hez képest feltűnően kevés koronájuk van. Ha még alaposabban utána nézel (duome) rájöhetsz, hogy sokuk csak a kezdő alapleckéket teljesítette, és azokat ismétli kiakadt lemezjátszóként. Viszont percenként - kétpercenként csinálja a 25 pontokat. Na ezzel nem szabad kikezdeni, lehet hack program vagy legalább valamilyen célzott script, bot progi. Vagy egyszerűen csak beteg, ebben éli ki magát a hülyéje.

Igen ám, de mégiscsak piszkálja a csőrödet, hogy a plecsnik közül már csak a "Legenda" hiányzik. A legnehezebben megszerezhető. Angolul még mindig nem tudsz, de meg kéne szerezni az egod, a lelki békéd meg a hízó májad érdekében. Mert tudod, hogy már képes vagy rá a csillagok kedvező állása esetén. Akkor hát tegyél is érte valamit, bár a siker akkor sem garantált, a fokozott idő és energia ráfordítás és elfáradás annál inkább. Nekem első nekifutásra sikerült, pedig csak tesztelés és előkészítés volt az eredeti célom. A tudatos stratégia mellett szerencsém volt. Egy éjszaka tuti rámegy, meg kell várni a hétfő hajnali 2:30 idejű zárást. Készenlétben, nagy előny esetén is.

Azzal kell kezdeni, hogy hétfőn minél később kell beszállni a heti buliba. Este 10 után, akár kedden éjjel 2 körül. Tapasztalatom szerint ilyen "beszállással" gyengébb a mezőny. A végső időpont környékén - vagy kedden/szerdán - pedig talán még az 50 fő sem jön össze, de ezt nem próbáltam ki. Ezután 3 út választható: napi sok ponttal megpróbálsz elhúzni "sokkolva" az esetleges aspiránsokat, vagy meglapulsz az élbolyban és nagy hajrával próbálsz beelőzni a végén, végül esetleg egyszerűen csak hagyod folyni a dolgokat a maguk útján aztán lesz ami lesz.

Persze nem árt letesztelni, hogy a te tempódban milyen napi XP-re vagy képes, és főleg mekkora időráfordítással. Az ellenfelek teljesítményét sem árt nézegetni, átlagos pont, napi maximum és társai. De főleg: mindezeket milyen gyorsan éri el. Mikor szokott beszállni, mennyi időt szokott eltölteni a Duolingon. Hogy "viselkedik", visszaelőz-e, mekkora előnynél áll meg stb. Aki napi 1000 pontnál - ami amúgy a korábban említett technikákkal alkalomadtán elérhető - rendszeresen többet csinál, az minimum gyanús. De lehetetlennek sem mondanám, csak a többtizenezer pontokat.

Nekem eredetileg teljesen alkalmatlan volt ez a hét egy őrségi motoros kirándulás és hétvégi szülinapi találkozás miatt. Két nap is épphogy csak beszálltam mobilneten egy leckére a bejelentkezés/folyamatosság miatt. Még a kieső zónát is megjártam. A mezőny viszont nyugodnak és reálisnak tűnt. Azt is hamar kiszúrtam, ki akar nyerni és hogyan. Napi 450 körüli XP, van egy napi 3200-as pontszáma. A fazon 3,5 éve van a Duolingon, közel 200.000 XP, majd 1500 korona, 9 indított kurzus, angol anyanyelvű, spanyol és japán teljesítve, japánon nyomul - és a kezdő leckéket teljesíti sorozatosan, átlagosan 1-2 perc alatt, 25 XP-kel. Hibátlanul. Kétszer olyan gyors, mint én. Mindig élre áll, 100-200 pontos előnyre ügyelve. Késő este száll be, de néha nappal is ránéz. Van már "Legenda" plecsnije (ez jó). Hát akkor teszteljük. Pénteken este tisztes távolságban tőle beálltam a 2. helyre. Szombaton egy 1100-as etappal beelőztem. Visszaelőzött, 200-al beállt elém. Vasárnap igazából szülinapoztunk meg unokáztunk, de azért én 1200 felett produkáltam, több etapban, már az angol-magyart tolva. Elmentem 800 ponttal, de kevésnek véltem az előnyt.  Meg elindítottam az angol-német változatokat a Stories beélesítésével. Ügyeltem a maximális 100 pontos indító tesztekre, és a kezdő leckék besárgítására/élesítésére tesztekkel. Ha véletlenül ránézne a duome-re... Arra is figyeltem, hogy a pontcsináláson kívül véletlenül se legyek/maradjak fent a Duolingon. Éjfél után aktiválta magát, gyorsan csökkentve a hátrányát. Én meg azonnal hajrá Stories. Meglepődhetett. Bő másfél óra múlva feladta, kiszállt a programból is. Innentől már csak szórakoztam fél háromig, végül 1200 pontos előnnyel zártam a menetet, pont napi (hétfő hajnali) 1000 XP-vel, a heti összes pedig 4072 pont lett. (Ebből ugye valamivel 2200 felett az utolsó 24 órában, vasárnap-hétfő hajnali fél 3-ig.) Ennél többel szokás nyerni a Gyémántligában. Szerencsém volt, a srác/csajszi későn kapcsolt vagy nem is igazán érdekelte a dolog, inkább csak megszokásból erősködött. Mindenesetre a vége, az utolsó 2 "éles" óra kicsit fárasztó volt, még fizikailag is. Viszont óránként 4-600 pont minden további nélkül elérhető reális körülmények között is.

Zárszó

Az előző fejezetet záró "esettanulmányt" eredetileg nem szándékoztam leírni, de a történetem és a pancsertesztem ezzel lett teljes. Remélem lesz, akinek hasznára válik. A tanulást pedig folytatom, kizárólag a napi beszállásokra és a játékosságra ügyelve, minden "kényszer" nélkül. Lényegtelen a liga szint, meg a "verseny" is! Csak a haladás és a magabiztosság számít, amihez a Duolingo minden bénasága ellenére változatlanul kiváló partner. Ráadásul még a németemet is elkezdtem vele áttételesen frissíteni. A programot változatlanul "reszelgetik", talán még a fizetős elemeit is kezdik nyomni (mobil app / agresszívebb hirdetések, és a Duo Plus lehetőségeinek bővítése). Nekem - mindenkinek - változatlanul elég a teljesen ingyenes alapváltozat. Majdnem kész már, nemsokára elérhető a magyarról német kurzus is. Az angol nyelvről indított kurzusok pedig számomra új dimenziót nyitottak meg a nyelvtanulásban. Sok sikert hozzá másoknak is!

 

A leírtak a program 2020.08.31-i verziójára vonatkoznak, a továbbiakban a lehetőségek, feltételek, körülmények és megoldások változhatnak!

Képgalériák

 

1. Így állok a kurzusokkal a "Legenda" plecsni elérése után (2020.08.31.-09.01.)

 

2. Út a Diamond League győzelemhez

(Meghatározó nap 2020.08.30, a nagyobbik fiam születésnapja, illetve 08.31. 2:30-ig.)

 

3. További képek néhány szövegben említett elemhez

 stories1.png

4. Befejezésként egy kis kedvcsináló az angolról német Stories-hez. Ez a 65. történet és 28 XP jár érte. Ez a leggyakoribb típusa a feleletválasztásnak (amit el is ronthatsz, csak akkor lesz egy halványszürke x a rublikában, más nem történik, illetve nincs Continue a helyes pipáig).

Ugye milyen marha nehéz? Ha nem tudsz németül, akkor is találatot érsz el. :) (:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuplung bowden csere motoron II. (Honda CB500 S)

Második és harmadik menet: ezúttal kicsit komolyabban

Update 2020.09.18.: Harmadik menet: egyelőre kitart legutóbbi javításom. Ez a legjobb, ezúttal kilométer is lett belepakolva rendesen a mociba. A motorosboltokban kapható bowden javító szett megfelelő végelemeit használtam fel. Elvileg lehet külön is kapni egyes helyeken meg a neten. A kulcselem a kis réz bizbasz (és amibe majd belemegy), ebbe lágyforrasszal is normálisan kitart a huzal a jelek szerint. Bővebben lásd a galériát. Ha meg elakadsz megfelelő bowden beszerzés ügyileg, érdemes a kerékpáros boltoknál is körülnézni...

 

Képgaléria: az eddigi legjobb megoldás. Tartósnak tűnik.

 

Előzmények:

Update 2020.08.18.: Ez is felejtős, egy hónap után simán kijött a kábel. Esetleg kemény forrasszal működhet.  Utolsó lágyforraszos kísérletem - bemutatása későbbiekben - egyelőre teszi a dolgát, más megközelítésben álltam a dolgokhoz.

 

Nem alaptalanul tartottam a csavaros bovdenvégtől. Az eredeti vészjavításnál le is biztosítottam még egy véggel. Aztán otthon rendesen megcsináltam. Bő egy hónapot bírt a csavaros végű bovdenem. Olyan 600-650 km-t. Úgy, hogy kettestől felfelé váltásnál nem használok kuplungot. Ezúttal sötét este, otthontól 2 km-re, a Shell kútnál szállt el a csavaros vég. Dög melegben, szúnyogoktól körülvéve, egy újabb tartalékot behúzva oldottam meg a szituációt. 

Pár nap múlva nekiálltam valami komolyabb megoldásnak. Szükséges eszközök: réz végelem, forrasztóón , forrasztó folyadék vagy paszta, forrasztólámpa, valami kis "fémtartály" (pl. keresztkulcs), csípőfogó, satu, reszelő, esetleg kettős köszörű. Meg ami otthon van a "házi műhelyben". 

Rém egyszerű a dolog: bovden méretre vágása, réz végelem ráhúzása (kicsit fúróval megkezdeni, "süllyesztett" jellegűvé alakítva az egyik szálkimeneti lukat), bovdenszál végének "kiszőrösítése", az így kialakított vég forró ónforraszba mártása, hagyni kell kihűlni, köszörűvel az ónozott szőrösítés és az egész végelem méretre igazítása, utolsó simítások reszelővel, bovden visszaszerelése, kuplung beállítása. Lásd a galériát.

 

 

 

 

Pancserteszt: horpadásjavító készlet

Újabb parasztvakítás?

A horpadásjavító nem parasztvakítás, működik. Elsőre. Legalább is ez a fémből készült, állítható távolságú fajta (BSG 8057 és koppintásai). Öklömnyi horpadások javíthatók vele. Az cuppan is, a kisebbek nem feltétlenül. Ami parasztvakítás benne, az a "leválasztó szer" (sima alkohol), meg esetleg a ragasztó rúd. Részemről az éppen kéznél lévő legegyszerűbb tescos ragasztópisztolyt és ragasztó rudat használtam, kielégítő eredménnyel. Fiam Corsáján húztam ki a kilincsnél egy kis horpadást, meg hátul egy parkolási manőver következtében kialakított öklömnyi - jó félalmányi komoly szépséghibát. Sajnos a kiindulási állapotot elfelejtettem lefotózni. A kis horpadás szinte tökéletesre sikerült. A hátsó is egész jó lett, persze nem olyan, mint gyári korában. Itt több apró igazítással is kísérleteztem az első nagy cuppantás után, mérsékelt sikerrel. De a nagyja sikerült, már nem szúrja ki az ember szemét első pillantásra. Bővebben lásd a galériát. Vagy videó itthorpadaskiszedoszett.jpg

 

Ha nem akarsz a YouTubera menni: 

 

Whirlpool sütő (AKP760) alsó fűtőszál csere

Jó kis tanmese lett belőle...

Május 20-án szedtem szét, július 3-án sikerült összerakni. Miután az online két helyen is megrendelt fűtőszál hetekig az istennek se akart megérkezni. Végül egy harmadik cégtől személyesen hoztam el egy telefon után, kicsit drágábban, de azonnal, készletről. Nem típus után, az reménytelen, hanem méret után. Tökéletesen passzol, szuperül működik. 

A gép 22 éves, kb. 10 éve már cseréltem az alsó fűtőszálat. Török utángyártott, most megadta magát (szintén kb. 10 év után), és hosszas kínlódások meg csúnyabeszéd után végül 8 darabban sikerült a totál szétégett fűtőszál elemeket kibányászni. Nem is értem, hogy tudott így szétégni. 

Normál esetben nem kell annyira szétszedni a gépet, mint én tettem. Ráadásul sikerült az ajtó tartó elemeket is lecsavaroznom, ami bő 1 hónap múlva a sütőajtó visszarakási kísérleteimnek időtartamát jelentősen növelte. Bővebben lásd a galériában. Azért a lépések:

 1.  Áramtalanítás!
 2.  A gáz főzőrészt nem kell megbontani! Két lemezcsavar rögzíti az alsó sütőrészhez.
 3. Néhány bútorhoz rögzítő csavar, gombok, elülső borítólemez és az első és harmadik gáz melletti jobbra "kurvacsavar" bontás.
 4. Ajtót nem muszáj leszedni, de vigyázz rá. Ha mégis nekiállsz leszedni, tanulmányozd a neten a megfelelő videókat. Használati utasítást is böngészhetsz (nekem nem sokat ért, bár ötvenedik elolvasásra megértettem).
 5. Adja magát a fűtőszál kiszerelése, 1 lemezcsavar rögzíti. Jó, a villamosdoboz takarja a másik oldalát...
 6. Új fűtőszál be, és lehet mindent összeszerelni.

A legjobb, ha típusszám alapján tudsz rendelni új fűtőszálat. Felesleges az aranyáron kínált gyári (ha van), jó az utángyártott, mai árakon 4-6000 Ft. Idősebb gépeknél nem biztos, hogy típusszám alapján sikerül beszerezni. Ilyenkor a méretek levétele után nyugodtan lehet azonos vagy kicsit kisebb teljesítményű (Watt) pótlást beszerezni. Persze már amelyik kereskedő jelzi a méreteket, de a jobbak ezt megteszik. A legjobb, ha a boltban személyesen veszed meg, és előtte még rámérsz. Én is így jártam végül sikerrel.

 

Pancserteszt: Oxford Tracker motoros csizma

Jót jó áron, ár-értékben nehezen verhető!

Sűrű és tartós töketlenkedések után végre megvettem motoros csizmámat. Ebbe persze belejátszott a januári bokatörésem, meg a Covid-19 miatti korlátozások - de legalább jól utánanéztem a dolgoknak. Tudatos döntés és vétel volt. Előre eldöntöttem, hogy túracsizmát és csak próba után vásárolok, így ezúttal az online vétel kiesett. És nagyon jól tettem. Költséghatékony, jó megoldásra törekedtem. Több boltban voltam, több csizmát felpróbáltam, árérzékenységemet 50e környékén húztam meg. A vége egy Oxford Tracker lett. Egy hetet kellett a méretre várni, és 33e volt az ára. Nagyjából annyi, mint külföldön, nem pofátlanul felülárazva.

Ez szerintem ár-érték arányban ma az egyik legjobb vétel. Ennek baromi jó USA és angol tesztjei és felhasználói értékelései vannak. (A hivatkozások csak kiemelt példák, de hasonló van az amazonon, vagy keress rá guglival.) A fő gondnak a méretet és a passzentosságot jelzi az értékelések többsége. Hát nem, jó a méret, csak ne kényeskedj a fel- és levételkor. Meg törd be használattal. Max. eggyel nagyobbat érdemes felpróbálni, esetleg a betétet kivenni. Azt pedig nagyon jól tettem, hogy óvatos duhajként nem kísérleteztem a boltból az új csizmában hazajönni. Mert új csizma, új motorbeállítások. Mentem vele pár száz kilométert két motorral is. Nagyon kényelmes, de a sebváltón és a fékpedálon állítani kellett a magas orr és a megváltozott lábfej pozíció miatt. 

Persze pár hét és kevés km után messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. De tetszik a csizma, tényleg nagyon kényelmes, járás közben is. Kétségtelenül, nagyon kemény az orra meg a sarka. Felvétele és különösen levétele külön tortúra, hamar oxigénhiányossá lehet vele válni. De utána már egészen szuper, nagyon stabil, sehol nem nyom, és dög melegben sem izzadtam bele. A talpa is pont jó, nem csúszik, és bár kemény, mégis megfelelően rugalmas. A csizma minden keménységét és vastagságát természetesen szokni kell. Ami érdekes volt és nem számítottam rá, hogy az üléspoziciómat is megváltoztatta. Alacsonynak tűnik a Honda, pedig eddig tökéletesnek éreztem. 

Remélem ez a kezdeti jó véleményem távlatokban is megmarad. Amúgy Made in Pakistan.

img_20200619_183923.jpg

img_20200619_184138.jpg

Piaggio Carnaby: a káromkodástudományi főtanár

Ha hiányos az ízes magyar beszéded, kezdjél el Carnabyt szerelni!

A Piaggio Carnaby egy igazán kiváló motor, pontosabban félig nagy robogó. De a szerelők átkozzák, nem véletlenül. Olvastam valahol egy jó nevű szerelővel készített riportot, aki minden motort szeret javítani, egyedüli kivételként a Carnabyt említette utálatosként. Valóban, egy sima izzócseréhez is le kell bontani a fél motort. Mondjuk ez robogóknál nem túl nagy újdonság, Piaggioéknál azonban még rátettek egy lapáttal. Tuti van még egy csavar valahol valamilyen lehetetlen helyen, ha elkezded leszedni a burkolatot.

Mostani történetem azzal kezdődött, hogy végre elszántam magamat az igencsak pudvás Piaggio ülés újra kárpitoztatására (Csörge Csaba, http://motorkarpitozas.hu/ ). Azt mondjuk rém egyszerű leszedni, 4 db hatos csavar tartja. Ha már leszedtem az ülést, nosza rajta megigazítok néhány zörgő elemet, meg a hátsó sárhányó fém tartórészein kezdődő rozsdásodást is jó lenne likvidálni. Hát akkor hátul teljes bontás. Szép komótosan minden csavar egy dobozkába. Ha jól dolgozom, akkor visszarakásnál mindnek el kell fogyni. Sőt, korábbi tapasztalatom szerint még kevés is lesz, annyi hiányzik majd, vagy megy tönkre az akció során… 2007-es gyártású a gép, ami össze tudott rajta rohadni, az összerohadt.

A komolyabb gondok a sárhányónál kezdődtek. Három nem rozsdamentes, normál csillagcsavarhúzós fejű, de M6 menetes, menetes lemezanyájú tervezési csodával. Totál és reménytelen összerohadással. Beszereztem sérült csavar eltávolító készleteket, de azokkal reménytelen ügy. Egy jött ki sérült fejjel, a leghozzáférhetlenebb helyen lévő kettő végül gyorsdaraboló, véső, kalapács segítségével. Meg egy elrepedt műanyag fül a sárhányón, szerencsére PP (polipropilén), pákával javítható, „hegeszthető”.

Magán a vázon lévő rozsdásodások inkább csúnyák, mint jelentősek voltak, vastag az anyag. Simán lekezeltem és újra festettem ezeket. Az ülés is elkészült. Amit lehetett pótoltam, javítottam, cseréltem. Mondjuk a puttonytartót kétszer is visszabontottam, mert a hátsó világítás meg burkolatok rögzítése elsőre nem igazán sikerült. Végül kész lett, és az eredménnyel elégedett vagyok. Az új ülés jó és szép, végre nem csúszik, valamint a zörgések is megszűntek a műanyag burkolatok megfelelő rögzítésével.img_20200619_160546.jpg

És akkor a lényeg Piaggio (Carnaby) tulajdonosoknak (lásd képgalériát):

 1. A puttony és tartója: mindig el kell távolítani, ha nem a moci elejéhez nyúlsz hozzá. Az oldalelemek egyik rögzítő füle is természetesen a puttonytartó elem alatt van (ha még nem tépték le korábbi szerelgetések alkalmával). A puttony rögzítése is egy idétlen megoldás. Négyszög elemek az „anyák”, szerencsére nem rozsdásodik. 4 csavar (M6 imbusz) tartja. Leszedni nem gond, legfeljebb a négyszöges anyaelemek kihullanak. Visszarakni azonban az ülés felöli két csavart a lehetetlenséggel határos, nem lehet hozzáférni. Egy spaklival még csak-csak be lehet varázsolni a helyére a négyszögeket, de a gyári csavar természetesen nem ér le addig. Így az első lépés a puttony ezen két csavarjának kicserélése egy hosszabbra, én 60-as tettem be.
 2. A műanyag oldalburkolatokat 6 csavar tartja, plusz be van pattintva felül az üléstartó alá. Ezek közül több „rejtett” csavar, a képen mutatom mindet. Az ülés első burkoló elemét (A), a puttonyt (B) és tartóját (C), valamint a világítás felső takaróelemét (D) is le kell szedni a megfelelő hozzáféréshez. A burkolat felső része kemény, nem lágyuló műanyag. Gyurma epokit ragasztóval próbáltam korábban már hiányzó fület pótolni, nem jött be. Ezúttal perforált szalaggal oldottam meg a rögzítését a baloldali elemnek.img_20200619_160546_2_li.jpg
 3. Minden szerelésnél szükség szerint cserélem a rohadó vagy hiányzó lemezanyákat és csavarokat. Ezekből mindig legyen tartalék, meg különböző méretű M6 csavarok, anyák, alátétek végszükség esetére. Nem hátrány, ha rozsdamentesek…
 4. És a videó itt. 

süti beállítások módosítása