Régebbi és újabb események - leginkább utódaimnak

Papa project

Papa project

Duolingo haladó szinten (Pancserteszt 2.)

Élet a kurzus teljesítése után: plecsnik, ranglisták, új kurzusok, XP farmolás, statisztikák

2020. augusztus 31. - oktata

Bevezetés

380 napos széria, 196 nap alatt teljesített kurzus, 50e feletti XP, 473 korona, 5 elindított kurzus és a mai "Gyémántliga" győzelem után eljött a (dicsekvés és) tanácsadás ideje.  Ma "Legendává" váltam a Duolingon. Stratégiai győzelem volt az angolról németül kurzus segítségével. Nem igazán bíztam benne, de első nekifutásra összejött. Pedig 2 nap az őrségi kirándulásom miatt eleve kiesett. Előzmények itt.

Tehát a kiindulási alap angol kurzust fél év alatt teljesítettem. Ez egy közel 2000 szavas szókincsen alapul, és nincs folytatása magasabb szinten. Mit lehet ezután csinálni? Hát meglepően sok mindent, de leginkább fent kell tartani a napi szintű gyakorlást!

Egyre jobb leszel, egyre kevesebbet hibázol, kezded fejből tudni a példamondatokat, kezded érteni a nyelvtant, egyre több szóbeli megoldásodat elfogadja a mesterséges intelligencia - és kezded unni az egészet. Fel kell dobni valamivel. Kezdetnek teljesíteni lehet a hiányzó plecsniket, ami nem is olyan egyszerű. Mert pl. magyar nyelvről az angol kurzus 1950 szavas, amivel nem lehet a 2000 szavas plecsnit elérni. A Gyémántliga meg egy őrület, tele van idióta XP vadász kvázi meg nem kvázi hekkerekkel. Utána vagy közben meg jöhetnek az új kurzusok. Elsőként az angolról magyar. Majd, főleg ha van valamilyen használható egyéb idegennyelv tudásod, jöhet az angolról más idegennyelv. Meg a fordítottja. Végül jöhet bármi más "egzotikus" nyelvvel szórakozás. A haladásodat pedig érdemben segítheti a www.duome.eu "statisztikai" oldal, ahol a név címsorba gépelése (duome.eu/nev) után saját magad vagy bárki más haladását lehet elemezni, nyomon követni.

duoprof2_2.png

 Angolról magyarul

Ajánlom mindenkinek, aki az "eredeti" kurzus vége felé jár. Érdemes a teszttel indítani kezdéskor a felesleges körök elkerülése miatt, úgyis csak az első, "kék" szintig viszi a tudásfa elemeit az eredményedtől függően. Viszont nem árt némi dilibogyót kéznél tartani. Mintha kiemelt szempont lett volna a nem magyar anyanyelvűek végleges elriasztása a magyar nyelv tanulásától. Ilyen tömegű idétlen, nyakatekert, az élő beszédben soha nem használt, szinte a számtani szöveges feladatok szintjén lévő többszörös jelzős szerkezetű mondattal én még nem találkoztam eddigi életem során. (Pedig a hallgatók időnként nagy csodákra képesek szóbeli vizsgáik során.) Szóval időnként baromi idegesítő egy magyarnak, de az angol nyelvi megértésedet igencsak megtámogatja. Sok új szó és kifejezés van benne az angol-magyar kurzushoz képest, a 2000 szavas plecsni pedig azonnal meglesz.

Angolról más idegennyelv

Ez nekem teljesen új, és kifejezetten élvezem. Itt is érdemes indulásként a felkínált nyelvi tesztet választani, már csak gyakorlás és információ szerzést illetően is. Részemről értelemszerűen az angolról német kurzust választottam, eredetileg a későbbiekben majd bővebben tárgyalt "Legenda" plecsni megszerzése érdekében. Két kellemes meglepetés is ért. Egyrészt kevésbé kopott meg a német tudásom, mint amire számítottam. Másrészt teljesen normális a kurzus nyelvezete (szemben az angol-magyarral). Kifejezetten támogatja mindkét nyelv megértését, az ismeretek felfrissítését. Csak egy kiragadott vicces példa "derdiedas" ügyileg (ami ugye engem gátlástalanságom okán soha nem zavart). Németül a férfi természetesen hímnemű, a nő nőnemű. A gyerek meg semlegesnemű. De szexisták voltak a német nyelv kitalálói. Mert a (gyerek) lány értelemszerűen semlegesnemű. Na de kérem a (gyerek) fiú "természetesen"... Na milyen nemű? Hát hímnemű! Be is szoptam elsőre, hibásnak véltem.

Az angolról más nyelv tanulásának két nyomós oka is lehet a már említett megértés/frissítés mellett. Egyrészt lehet venni (németnél biztosan) plusz témaköröket lingotért (a program saját játékpénze), nem is drágán. Másrészt néhány nyelven elérhetők a "történetek", a Stories. Jelenleg angolról spanyol-francia-német-portugál nyelvre. (Meg spanyolról, kínairól, portugálról angolra.) Nyilván a leggyakoribb felhasználóknak megfelelően. 

A Stories egyrészt jópofa (többnyire). Másrészt baromi jól fizet tapasztalati pont (XP) ügyileg. Gyors és könnyű. Ha nem akarod (meg)érteni, véletlenszerűen is tutira boldogulsz. Akár portugálról angolra. Fogalmad sincs miről van szó, de meg tudod oldani a feladatot (sic!). Nem "büntet" a hibákért, tetszőleges a próbálkozások száma a többnyire feleletválasztós kérdéseknél. 14 XP-s rövid történetekkel kezd a tudásfa legelső "Basics 1" lecke teljesítése, besárgulása után 14 szettel, szettenként 10 történettel. A hatodik szett után már 28 XP-t hoz minden történet teljesítése. Mondjuk itt már elég sok a duma, ami viszi az időt. (Ami persze csak akkor számít, ha  éppen élesben "versenyzel" pl. egy ligagyőzelemért.) Mindenesetre az elején 1-2 perc alatt végeztem a történetekkel, most a felénél a sok duma miatt 4-5 perc egy story teljesítése. Ha pontosan érteni akarom, akkor még több is...

Ha belefogtál, nincs vége. Jöhet a "fordítottja". Nekem a németről angol. Teszttel indítva. Megint részben eltérő a szókincs és felépítés. Hasznos. Jó szórakozást hozzá!

Lehet fokozni? Persze. Próbálkozz például a japánnal. Jó móka ez is, de azért olyan nagyon nem érdemes belemerülni, hacsak nincs kilátásban egy japán meló vagy ösztöndíj.

Statisztikák

 A Duolingonak ott van a saját, mindenki által ismert statisztikája az induló oldalon (koronák, szérianapok, lingotok száma, aktuális ligaeredmények, 1 heti pontgyűjtés grafikon, barátok pontszámai). Ezen kívül létezik a bevezetőben már bevillantott, kevésbé ismert "Duolingo unofficial" , a duome.eu oldal. Itt bárkinek megnézheted az eredményeit többféle bontásban. A "Daily Progress RAW" pontnál pedig 2 hétre visszamenőleg minden feladat teljesítésről részletes adatok szerepelnek a felugró ablakban, másodperces pontossággal. Utólag tehát visszanézheted, hogy egy adott (típusú) feladatot mennyi idő alatt tudtál teljesíteni. Ha érdekel. Meg nézegetheted mások (barát, ligatárs, "ellenfél", listavezetők) eredményeit. Elszörnyülködhetsz abszolút listavezetők "eredményein". (A csúcs 8 millió feletti, nyilvánvaló hack.) A site használata szinte kötelező, ha ligagyőzelemre hajtasz. Meg kell nézni a potenciális ellenfelek teljesítményét, hogy van-e értelme és esélye a harc felvállalásának. Jó pár idióta szórakozik ezzel, őket kerülni kell, el kell halasztani a küzdelmet. Ez már nem a tanulásról szól, hanem az XP farmolásáról, adott esetekben mások szórakozásának megöléséről. Mókás, ha ilyet látsz az aktuális ligád élcsoportjában, elképesztő napi/heti XP számok mellett. Maradj ki belőle. Az oldal azonban hasznos lehet sok más szempontból is. Például a nyelvtani rész egyben megnyitható, magyarul itt

Hogyan lehet sok XP-t szerezni gyorsan?

Erre akkor lehet szükség, ha kiesés fenyeget az aktuális ligádból, vagy ligagyőzelemre hajtasz akár a plecsni(k) miatt, akár más okból. De az XP farmolás igazából már nem a tanulásról szól. Azért leírom, ha már utána néztem és a gyakorlatban is kipróbáltam (eredményesen). 

Gyorsan sok pontot szerezni legegyszerűbben a kezdő leckék ismétlésével lehet. A mobilos appon ehhez érdemes a naponta felkínált "nehéz" opciót választani, ezzel 1-2 perc alatt 25 XP szerezhető (ha nem kell túl sokat gépelni). Ez PC verzióban jelenleg nem érhető el, ott viszont az egyébként is ajánlható "Időmérő edzés" választandó. Ami meg az appon elérhetetlen jelenleg, de 18-20 XP teljesíthető vele szinte pillanatok alatt. Mindkét esetben jól jön, ha több kurzusod van, ezek kezdő leckéivel hasonlóan járhatsz el és ömlik az XP.

Amúgy szerintem sokszor érdemes a mobilos és az asztali gépes programot egyidejűleg, esetenként felváltva használni. A mobilost lassítják a hirdetések (addig mehet egy asztali gépes lecke), meg nehézkesebb a gépelés. (De pl. részletesebb adatokat ad ligatársaidról és barátaidról is.) Aki gyorsan gépel, annak talán jobb a PC, ahol ráadásul nincs "repedés", "egészségvesztés" a leckéknél, szemben a mobillal. Apropó gépelés: nem kell vesződni nagybetűvel, ékezetekkel, írásjelekkel, többnyire még a szóközzel sem, el fogja fogadni a választ a program mobilon és PC-n egyaránt. Mobilon érdemes az automatikus beírást is figyelembe venni, jelentősen gyorsíthat.

A leghatékonyabb XP szerzés a korábban említett "Stories" teljesítése. Ez nekünk angolról érhető el 4 nyelven. Ha valamit is pötyögsz ezeken a nyelveken, ne hagyd ki ezt a lehetőséget, még tanulás szempontjából sem! Nagyon jól fizet, 14-28 XP teljesíthető vele percek alatt.

Szintén jól hozhat adott esetben (pl. angolról magyar kurzusnál) a még nem teljesített leckék teszttel történő szintugrása. Ehhez persze tudni kell a nyelvet, ezért jó hozzá nekünk az "inverz angol" tanfolyam anyaga. 

Vannak egyéb módok is, de macerásabbak. Pl. állítólag akár 40 XP szerezhető leckékként a mobillal elérhető "Duolingo XP Ramp Up Challenge" használatával. Akit érdekel keressen rá, de szerintem a korábban említettekhez képest kevésbé hatékony. Ettől persze lehet még érdekes és hasznos, kipróbálandó.

Gyémántliga specialitások

Ha kellően kitartó vagy és naponta gyakorolsz, akkor előbb-utóbb bekerülsz a legfelső Gyémántligába. Akkor is, ha ez amúgy nem érdekel és nem célkitűzésed. Az egész a Duolingo nagyon is tudatos motiváló rendszerének egy eleme, elsősorban az erre fogékony "versenyszellemű" felhasználok esetében. Ráadásul a plecsnik között van egy bármelyik ligában első helyért járó elem, és külön a "Legenda", a Diamond League első helyért járó jutalom (8 lingotot is ad).

Ha eddig nem tűnt volna fel, itt az élbolyban néha eszetlen pontszámokat lehet látni. Ha kicsit utána nézel, rájössz, hogy ezek a "játékosok" általában több (sok) nyelvi kurzust is nyomatnak. De az is feltűnhet, hogy sokszor a magas XP-hez képest feltűnően kevés koronájuk van. Ha még alaposabban utána nézel (duome) rájöhetsz, hogy sokuk csak a kezdő alapleckéket teljesítette, és azokat ismétli kiakadt lemezjátszóként. Viszont percenként - kétpercenként csinálja a 25 pontokat. Na ezzel nem szabad kikezdeni, lehet hack program vagy legalább valamilyen célzott script, bot progi. Vagy egyszerűen csak beteg, ebben éli ki magát a hülyéje.

Igen ám, de mégiscsak piszkálja a csőrödet, hogy a plecsnik közül már csak a "Legenda" hiányzik. A legnehezebben megszerezhető. Angolul még mindig nem tudsz, de meg kéne szerezni az egod, a lelki békéd meg a hízó májad érdekében. Mert tudod, hogy már képes vagy rá a csillagok kedvező állása esetén. Akkor hát tegyél is érte valamit, bár a siker akkor sem garantált, a fokozott idő és energia ráfordítás és elfáradás annál inkább. Nekem első nekifutásra sikerült, pedig csak tesztelés és előkészítés volt az eredeti célom. A tudatos stratégia mellett szerencsém volt. Egy éjszaka tuti rámegy, meg kell várni a hétfő hajnali 2:30 idejű zárást. Készenlétben, nagy előny esetén is.

Azzal kell kezdeni, hogy hétfőn minél később kell beszállni a heti buliba. Este 10 után, akár kedden éjjel 2 körül. Tapasztalatom szerint ilyen "beszállással" gyengébb a mezőny. A végső időpont környékén - vagy kedden/szerdán - pedig talán még az 50 fő sem jön össze, de ezt nem próbáltam ki. Ezután 3 út választható: napi sok ponttal megpróbálsz elhúzni "sokkolva" az esetleges aspiránsokat, vagy meglapulsz az élbolyban és nagy hajrával próbálsz beelőzni a végén, végül esetleg egyszerűen csak hagyod folyni a dolgokat a maguk útján aztán lesz ami lesz.

Persze nem árt letesztelni, hogy a te tempódban milyen napi XP-re vagy képes, és főleg mekkora időráfordítással. Az ellenfelek teljesítményét sem árt nézegetni, átlagos pont, napi maximum és társai. De főleg: mindezeket milyen gyorsan éri el. Mikor szokott beszállni, mennyi időt szokott eltölteni a Duolingon. Hogy "viselkedik", visszaelőz-e, mekkora előnynél áll meg stb. Aki napi 1000 pontnál - ami amúgy a korábban említett technikákkal alkalomadtán elérhető - rendszeresen többet csinál, az minimum gyanús. De lehetetlennek sem mondanám, csak a többtizenezer pontokat.

Nekem eredetileg teljesen alkalmatlan volt ez a hét egy őrségi motoros kirándulás és hétvégi szülinapi találkozás miatt. Két nap is épphogy csak beszálltam mobilneten egy leckére a bejelentkezés/folyamatosság miatt. Még a kieső zónát is megjártam. A mezőny viszont nyugodnak és reálisnak tűnt. Azt is hamar kiszúrtam, ki akar nyerni és hogyan. Napi 450 körüli XP, van egy napi 3200-as pontszáma. A fazon 3,5 éve van a Duolingon, közel 200.000 XP, majd 1500 korona, 9 indított kurzus, angol anyanyelvű, spanyol és japán teljesítve, japánon nyomul - és a kezdő leckéket teljesíti sorozatosan, átlagosan 1-2 perc alatt, 25 XP-kel. Hibátlanul. Kétszer olyan gyors, mint én. Mindig élre áll, 100-200 pontos előnyre ügyelve. Késő este száll be, de néha nappal is ránéz. Van már "Legenda" plecsnije (ez jó). Hát akkor teszteljük. Pénteken este tisztes távolságban tőle beálltam a 2. helyre. Szombaton egy 1100-as etappal beelőztem. Visszaelőzött, 200-al beállt elém. Vasárnap igazából szülinapoztunk meg unokáztunk, de azért én 1200 felett produkáltam, több etapban, már az angol-magyart tolva. Elmentem 800 ponttal, de kevésnek véltem az előnyt.  Meg elindítottam az angol-német változatokat a Stories beélesítésével. Ügyeltem a maximális 100 pontos indító tesztekre, és a kezdő leckék besárgítására/élesítésére tesztekkel. Ha véletlenül ránézne a duome-re... Arra is figyeltem, hogy a pontcsináláson kívül véletlenül se legyek/maradjak fent a Duolingon. Éjfél után aktiválta magát, gyorsan csökkentve a hátrányát. Én meg azonnal hajrá Stories. Meglepődhetett. Bő másfél óra múlva feladta, kiszállt a programból is. Innentől már csak szórakoztam fél háromig, végül 1200 pontos előnnyel zártam a menetet, pont napi (hétfő hajnali) 1000 XP-vel, a heti összes pedig 4072 pont lett. (Ebből ugye valamivel 2200 felett az utolsó 24 órában, vasárnap-hétfő hajnali fél 3-ig.) Ennél többel szokás nyerni a Gyémántligában. Szerencsém volt, a srác/csajszi későn kapcsolt vagy nem is igazán érdekelte a dolog, inkább csak megszokásból erősködött. Mindenesetre a vége, az utolsó 2 "éles" óra kicsit fárasztó volt, még fizikailag is. Viszont óránként 4-600 pont minden további nélkül elérhető reális körülmények között is.

Zárszó

Az előző fejezetet záró "esettanulmányt" eredetileg nem szándékoztam leírni, de a történetem és a pancsertesztem ezzel lett teljes. Remélem lesz, akinek hasznára válik. A tanulást pedig folytatom, kizárólag a napi beszállásokra és a játékosságra ügyelve, minden "kényszer" nélkül. Lényegtelen a liga szint, meg a "verseny" is! Csak a haladás és a magabiztosság számít, amihez a Duolingo minden bénasága ellenére változatlanul kiváló partner. Ráadásul még a németemet is elkezdtem vele áttételesen frissíteni. A programot változatlanul "reszelgetik", talán még a fizetős elemeit is kezdik nyomni (mobil app / agresszívebb hirdetések, és a Duo Plus lehetőségeinek bővítése). Nekem - mindenkinek - változatlanul elég a teljesen ingyenes alapváltozat. Majdnem kész már, nemsokára elérhető a magyarról német kurzus is. Az angol nyelvről indított kurzusok pedig számomra új dimenziót nyitottak meg a nyelvtanulásban. Sok sikert hozzá másoknak is!

 

A leírtak a program 2020.08.31-i verziójára vonatkoznak, a továbbiakban a lehetőségek, feltételek, körülmények és megoldások változhatnak!

Képgalériák

 

1. Így állok a kurzusokkal a "Legenda" plecsni elérése után (2020.08.31.-09.01.)

 

2. Út a Diamond League győzelemhez

(Meghatározó nap 2020.08.30, a nagyobbik fiam születésnapja, illetve 08.31. 2:30-ig.)

 

3. További képek néhány szövegben említett elemhez

 stories1.png

4. Befejezésként egy kis kedvcsináló az angolról német Stories-hez. Ez a 65. történet és 28 XP jár érte. Ez a leggyakoribb típusa a feleletválasztásnak (amit el is ronthatsz, csak akkor lesz egy halványszürke x a rublikában, más nem történik, illetve nincs Continue a helyes pipáig).

Ugye milyen marha nehéz? Ha nem tudsz németül, akkor is találatot érsz el. :) (:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papaproject.blog.hu/api/trackback/id/tr9916183894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oktata 2020.09.02. 12:23:37

Lényegtelen, de kicsit még utána néztem: az "ellenfél" már 1/2 2-kor, zárás előtt egy órával feladta. Gyorsabb volt nálam, de nem eléggé. A kedve meg úgy elment - sajnálom miatta - , hogy éppen csak bejelentkezett hétfőn a programba, ma pedig még nem volt fent. Nem mintha ez az egész olyan nagyon fontos lenne, csak a pontosság meg a tények miatt jelzem kommentként.

oktata 2020.09.02. 12:59:33

Hoppá! Most nálam már PC-n is reped, kopik az "egészsége" a leckecsomagoknak.
süti beállítások módosítása