Régebbi és újabb események - leginkább utódaimnak

Papa project

Papa project

Kínai digitális mikroszkóp (AN104)

Review: AN104 3-in-1 Digital Microscope Mobile Phone Microscope

2022. február 27. - oktata

"Pancserteszt 2022.02.15.”

Folytatom a „pancserteszt” sorozatot a tegnap megérkezett digitális mikroszkópom okán. Képgaléria a poszt végén.

Számomra új beszerzéseknél fontosak a vásárlói/felhasználói értékelések. Szűrni kell a túl jó és a – részben a felhasználó bénasága miatt - túl negatív véleményeket egyaránt. Új termékek vásárlásánál szinte mindig adok értékelést, segítendő az utánam következőket. Törekszem objektivításra, de természetesen a beüzemelés tapasztalatai befolyásolnak. Akkor is, ha az esetleges bénázásnak részben én vagyok az oka.

7.jpg

Az SMS forrasztások ellenőrzése miatt ruháztam be említett eszközbe. Túl sokat nem akartam költeni egy márkás termékre, így egy Banggoodos noname mellett döntöttem („ÁFÁs” árral). 25 nap alatt érkezett meg, belgiumi végső postázással. Csomagolása a nekem tökéletesen megfelelő puritán sima karton dobozos. Mindig fenntartásaim vannak a termékek meghirdetett paramétereivel, ez azonban kicsit alul múlta várakozásaimat. De nem használhatatlan, a célnak végső soron alapszinten megfelel. A beüzemelése viszont elhúzódott és sok bosszúságot okozott. Használati utasítása természetesen kizárólag kínai és miniatűr, de a latin betűs „betétekből” azért kisilabizálhatók a teendők. A papíron lévő QR kódok működnek. Így telefonra egyszerűbb beüzemelni, ha max. Android 9 hajtja. A QR helyett a Google Play közvetlenül is használható, ugyanazt azt app-ot dobja ki elsőnek. Az USB-C csatlakozós, Android 10-es működésű Xiaomi Mi 9T telómmal természetesen semmiféle appal nem indul a kütyü. A korábbi mobilommal viszont elsőre ment. Még a képminőség sem tűnt vészesnek. A PC-t viszont megszenvedtem (a végén még egy rendszervisszállításra is szükség volt a kavarások során elszállt hang miatt). A „ViewPlayCap” programot kell telepíteni, ami önmagában sima ügy. De „természetesen” érdemben nem indult, „nem látta” a kütyüt. A szintén ajánlott VLC-vel is próbálkoztam, azzal végül nagy nehezen elindult, pocsék képpel. Végül a kamera beállítások és alkalmazás engedélyek (app permissions) buherálása vezetett eredményre. Még a Win10 saját kamera progija is használható minden további nélkül. Végre betehettem a mikroszkóp alá első SMD forrasztásomat. Mondjuk nem tisztítottam meg rendesen a nyákot, mindenesetre sokat nem lehetett látni. Ha rányomtam a LED világítást, akkor túlságosan tükröződött. Ellenkező esetben túl sötét volt. Még a vizsgált tárgyat kicsit ferdén beállítva kaptam a legjobb eredményt. Ma reggel természetes fényben folytattam a tesztelést. Így a legjobb, oldalról jövő napfény mellett. Az viszont tetszett, hogy a kütyü tetejét megnyomva kép készíthető a képernyőről. Meg egy elvirágzott krókusz bibét is betettem a mikroszkóp alá, egész jó lett a kép. Lehet majd szórakozni az unokákkal tavasszal és nyáron a természetben, természetesen mobillal kombinálva a kütyüt. Az eredeti célra, SMD forrasztások ellenőrzésére pedig végső soron megfelel a termék. A kütyün alapból élességet lehet állítani. További nagyításhoz közelebb kell a tárgyat tenni a lencséhez és újra fókuszálni. Ehhez az állványrész hajlítgatás helyett jobb, ha alátéteket, kis dobozokat használunk a "felpolcoláshoz". 

 

A továbbiakban a Banggoodnak beküldött termék értékelésemet vágom be a szövegbe. Ide mindig angolul és magyarul írok. Jelen esetben a magyar szöveget tettem előre. A képeknél pedig többet mutatok be, mint amennyit egy ilyen értékeléshez mellékelni lehet (az 9 db). Tehát az összegző véleményem következik. (Annyiban amúgy pontatlan, hogy a nagyítás lehetőségét nem említettem - de a Banggoodnál nincs lehetőség az elküldött értékelés módosítására. Vagy ha igen, arra még nem jöttem rá.)

 

 

Elavult, gyenge termék, nehézkes beüzemelni. Tipikus "olcsó kínai átverés". Szoftveres háttere 2009-2011-es. HD minőség? Miért nem 4K? A képernyőd tudja... A valóságban 0,3 Mp kamera, 4:3 képarány, 640x480 felbontáson. Mobilon a leghasználhatóbb (Shen Yao China USB Camera app), de Android 10-el nem megy. Így az USB-C csatlakozó csak parasztvakítás („3 in 1”). Szerencsére nem dobtam ki a régi mobilomat (Android 9), azon rögtön elindult.

PC-n Win10-zel is nehézkes elindítani: a letöltött alkalmazás elindul, de szórakozni kell a kamera beállításokkal és engedélyekkel. A legegyszerűbb a Win10 saját kamerájaként elindítani megfelelő beállításokkal – ha látja a mikroszkópot a géped. A kínai nyelvű használati utasításban ajánlott VLC-vel szerencsés esetben (néha) elindul, de a QuickTimePlayerrel nálam nem megy.

Maga a mikroszkóp: a nagyítást nem lehet állítani, csak az élességet. Kicsit nehéz eltalálni a megfelelő fókuszálást. A saját LED világítás is macerás, sokszor többet zavar, mint segít a visszatükröződés miatt. Nehéz szabályozni a kis szabályozó kerékkel, és a visszatükröződés sokat ront a képen. A legjobb természetes fényben használni. SMD forrasztás vizsgálatánál célszerű a nyák alapos megtisztítása.

 

Outdated, poor product, difficult to install. Typical "cheap Chinese scam". Software background 2009-2011. HD quality? Why not 4K? Your screen knows it ... Really 0.3 Mp camera, 4:3 aspect ratio, 640x480 resolution. Mobile is the most usable (Shen Yao China USB Camera app), but Android 10 does not go ... So the USB-C connector is a peasant glare. Luckily, I didn’t throw out my old cell phone. It’s hard to start on Win10 either: the downloaded ViewPlayCap app will launch, but have fun with camera settings and permissions. The easiest way to start Win10 as your own camera with the right settings. Luckily (sometimes) it starts with the VLC recommended in the Chinese user manual, but it doesn't work with QuickTimePlayer. The microscope itself: the magnification cannot be adjusted, only the sharpness. Its own LED lighting is also problematic, difficult to control, and reflections degrade the image a lot. Best used in natural light. When testing SMD soldering, it is advisable to clean the mucus thoroughly.

 

 

Ez kimaradt, a ViewPlayCup. 2009-ben készült, utoljára 2011-ben frissítették V3.0-ra. Íme:... Azaz a szemét naná, hogy megint nem látja a csatlakoztatott kamerát! (Bal kép.) Akkor hát legalább ide galériázom a helyreállítási kísérletemet.  Igen ám, de ilyen nincs, közben megtalálta az „Integrated Camera”-t, ami leánykori neve a noname AN104-nek (jobb kép).

vpc1b.png bvpc2b.png

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezen az ósdi programon nem állítható be a képek mentésének helye. Naná, hogy a szűkös SSD-t terheli a bőséges tárhelyű HDD vinyók helyett. Ezen a képen látható a progi ikonja is.

cvpcuccsob.png

dvpcleguccsob.png

 

 

 

 

 

 

 

 

A mikroszkóp képét mentettem az eredeti beállítással, és az elvileg lehetséges maximum 12M értékkel is (Snapshot menü). Egészen hajszálnyi a különbség – ha van egyeltalán - az első 41KB méretű és a második, elvileg 12Mp és 56KB méretű kép között. Hát persze, szerintem ez pusztán digitális trükk, amúgy mindkettő 96dpi (= 9,3 cm x 7,6 cm kép), meg 640x480 VGA egy 0,3-as kamerával. Fejlámpa oldalfénnyel amúgy sokkal jobb. (Balra 12M/56KB LED megvilágítással, jobbra fejlámpás megvilágítás/40KB mérettel).

e12msnapshot56kb96dpi.jpg

fejlampaoldalfeny_snapshot000004.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Szóval az egész nem egy nagy durranás – de használhatatlanak sem tűnik. Úgy gondolom, hogy némi kompromisszumok árán együtt lehet vele élni. Majd meglátjuk, mennyire sikerül megkedvelni. Mobillal talán egész jó móka lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papaproject.blog.hu/api/trackback/id/tr2217538906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása