Régebbi és újabb események - leginkább utódaimnak

Papa project

Papa project

Pancserteszt: Doulingo

Felhasználói tapasztalataim az angol nyelvtanulással

2020. február 28. - oktata

A Duolingo angol kurzusát 196 nap alatt végeztem el. Lényegileg szinte nulláról indulva. Büszke is vagyok rá rendesen, és nem alaptalanul. Ráadásul 68 évesen kezdtem bele. Volt értelme? Érdemes ilyesmivel kísérletezni 70 felé kacsintgatva? Mindkét kérdésre határozott és nagybetűs a válaszom: IGEN!!!

Update 2020.07.29: eléggé elrontották a legutóbbi frissítéskor, vagy egy hónapja. A lassított beszéd szinte használhatatlan lett, túl lassú és érthetetlen. És iszonyú hülye mondatokkal bővítették.

Megtanultam angolul? Természetesen nem. De az angoltudásom most már nagyságrendekkel több a „nemtudásnál”. Bár főleg a kiejtéssel, meg a normál sebességű angol beszéd megértésével még komoly gondjaim vannak, azért egy 2000 szavas – sok elemében részben még passzív – szókincs remény ad egy valamilyen szinten már használható kommunikáció-képesség irányába. Mondjuk jobb lett volna 40-50 évvel ezelőtt erre a szintre jutni, de akkor még nem volt PC, net, meg mobil.jarotalp_gipszre_masolata_masolata_1.png

Miben fejlődtem legnagyobbat? Hát a Duolingos feladatmegoldásban. Meg nem szörnyülködök többé a 12 angol igeidőn, a gyakorlatban úgyis elég 3-4 használata. A többiről meg van valami halvány sejtésem, egy kaptafára mennek szerencsére. Mert az angol ragozásról sok minden mondható, csak az nem, hogy olyan nagyon komplikált lenne. 

Mennyi időt fordítottam rá? Nem tudom, nem tartottam számon. Meg közben sokszor mással is foglalkoztam, vagy "elterelődtem". De vissza lehet számolni / becsülni, következtetni. Fél óra alatt 3-4 leckét csináltam meg a végén, a "repedések" kijavítása 5-8 percnél nem igényelt többet. Egy "korona" átlagosan talán 8 leckéből áll (van amelyik 1, a legtöbb 10), és 275 koronából áll a tudásfa. Ez kiszorozva 314 óra, azaz napi 1,6 óra. Számolás nélkül, előzetesen 1,5-2 órára becsültem az átlagos napi idő ráfordításomat. Ami egyébként mindig több részletben történt, soha sem egybefüggően. A Doulingo saját reklámja szerint - 34 óra = 1 szemeszter - ez amúgy 10,68 egyetemi szemeszternek felel meg, amit persze nem kell túl komolyan venni. Mobilra félidőben, decemberben álltam rá, ez felgyorsította a haladásomat. Pedig ekkor jöttek az egyre idegenebb, zűrősebb anyagrészek. Volt, amikor vissza kellett menni az asztali gépre, megnézni a nyelvi tippeket.

Bár van egy német középfokú és egy orosz alapfokú nyelvvizsgám, saját magamat nyelvi antitalentumnak tartom. Mindig is úgy gondoltam, hogy egy idegen nyelvet normálisan csak az adott nyelvi környezetben tök egyedül tartózkodva lehet elsajátítani. Ez a véleményem nem változott. Viszont ez a 196 nap nyelvtanulás szempontjából sokkal többet ért számomra, mint a tizenéves iskolai nyelvórák hozadéka fent említett két nyelvből. Meg a tanfolyásaimnál is. (Két kivételével, egy nyári intenzív német, meg az ausztriai féléves kötelező az innsbrucki egyetemen ösztöndíjas időszakom idején. Azoknak volt hozadéka. )

Ha megnézzük a neten a hozzáértők, nyelvtanárok véleményét a Duolingoról, az sokkal negatívabb, mint ami fenti soraimból következne. Ennek kétségtelenül csak egy része „magyaros” fanyalgás, fikázás, hiszen a Duolingo tényleg nem tökéletes. A legpozitívabb bírálók azonban maximum addig jutnak el, hogy a Doulingo hasznos segédeszköz lehet a tanfolyamok mellett/alatt. Érthetően „féltik” a kenyerüket – nem kell - , de szerintem meg a Duolingo rendkívül hatékony. Természetesen vannak korlátai, van néhány iszonyú idétlen és életszerűtlen példamondata stb. A mesterséges intelligenciával támogatott saját beszéd gyakorlása pedig még csak a kezdeteknél tart, ráadásul időnként eléggé hektikus a működése. Mégis nem véletlen a népszerűsége. Nem véletlenül nagyon sokmilliós a felhasználói bázisa. Immáron 6-7 éve a messze legnépszerűbb nyelvi program a világon, egyre inkább megtámogatva mesterséges intelligenciával. Ráadásul még ingyenes is. A „fizetős” verzió (fillérekbe kerül) alig több az ingyenesnél, lényegében csak reklám mentes. Illetve a fizetősön tesztelheted a tudásod. Mellesleg a reklámok minimálisak és nem tolakodók. Nagyon nem mellékesen rettenetes 50 $ fejében még bizonyítványt is ad, ha akarod (és tudod annyira az anyagot). Felteheted a Linkeinre (jó, tudom: LinkeIn). Meg egyre több USA egyetem elfogadja kiindulási/jelentkezési alapnak.

Mi benne a legjobb? Hát az egésznek a szemlélete! Ami kezdetektől fogva sugárzik belőle. Alapjában ettől kimagasló a program hatásfoka. Ugye a „magyaros”, minden kákán csomót kereső, a negatívumokat kihangsúlyozó, a pozitívumokat ledegradáló szemléletnek itt halvány nyomát sem találni. Teljességgel és kizárólag az ellenkezőjét. Amitől – a projekt megoldások mellett - szerintem hatékony az angolszász szemléletű oktatás. Ha hibázol nem fog lehülyézni, sem félbeszakítani. (Amúgy persze különböző verziókban vissza kapod a sikertelen feladatot. Nem hagy békén vele.) Ellenben szinte tolakodóan agyon dicsér: „Szuper vagy!”, „Olyan büszke vagyok Rád!” stb. Nagyon jó az ösztönző rendszere, a helyenként gyerekes motívumok összességében tökéletesen működnek. Nagyon is próbál „versenyeztetni”, önmagaddal és másokkal szemben is. Néhány részletért katt a képre!

Az egész lényege, hogy minden nap, rendszeresen foglalkozzál az anyaggal! Akár 15-20 perc elég – mondjuk nulláról indulva ennyivel nem lehet 200 nap alatt teljesíteni a tudásfát. Egyébként a túl gyors haladás sem feltétlenül jó, a rögzülés és stabilitás rovására megy.

A program asztali gépen és mobilon egyaránt fut. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, ami egyéntől, személyiségtől, „agyműködési” sajátosságoktól függően jelentkezhet. Ezeket ráadásul időről időre variálgatják, próbálják javítani a program egészét. Az én közel 200 napos időszakom alatt pár hétig volt (közel) tök egyforma a PC-s és a mobilos változat. Egyébként a mobilossal gyorsabban lehetett haladni, kevesebb volt a feladat. A mobilos darabra, a PC-s %-ra adta a feladatokban való előre haladást. Vannak más különbségek is, pl. a „kitüntetéseknél”, vagy újabban a saját mikrofonos beszéd kezelésénél. Utóbbi egyébként kezdetekben csak mobilon ment, újabban ott teljesen hiányzik, viszont megjelent PC-n, csak éppen hektikus, ezért leggyakrabban kikapcsolom. E téren azért nagyon várom a jövőbeli fejlesztéseket.

A gyors haladást mobilon (Xiaomi Mi 9T) begépelésnél a szövegjavaslatok, PC-n szükség esetén a „copy-paste” (esetleg a Google fordító) segíti. Nem érthető, vagy elítélendő? Puskázás? Korántsem! Ahogy a program is jelzi sorozatos hibák után: „Nem baj, a hibákból is tanulsz!”. (Persze ha túlzásba viszed a hibákat: „Meg tudod csinálni! Bízok benned!”) Szóval botorság lenne elakadni a haladásban, ha egy feladat megakad a torkodon, nem bírsz vele. Vagy csak egyszerűen egy komplikált mondatnál sorra elrontod a szórendet, vagy pusztán rendre elütsz valamit. Kezdesz agyvérzést kapni az adott lecke –„korona” – utolsó feladatának sokadik visszadobása miatt. Mielőtt szétcsapod a monitort egyszerűbb – és olcsóbb – egy copy-paste, és még a lelkivilágodnak is jót tesz. Meg esetleg kapsz egy újabb „koronát”.

Ennyi szubjektív (??) szószártyárkodás után nézzünk néhány konkrétumot.

A Duolingo nagy pozitívumai:

  1. Ingyenes és hatékony, gyakorlatilag bárhol hozzáférhető. Még utazás közben is (többnyire).
  2. Saját tempódban, saját időrended szerint, tetszőlegesen haladsz előre. Bármikor félbeszakíthatod, ahonnan később tudod folytatni (bizonyos, nagyon tág határokon belül).
  3. Adott határokon belül témát válthatsz, ha valamiből kezd eleged lenni.
  4. Nem tudsz nem elájulni saját nagyszerűségedtől, annyi dicséretet és „jutalmat” kapsz.
  5. A „kényszereidet” is saját magad választod, és bármikor változtathatsz rajta. (Napi megcélzott pontszám, verseny, melyik ligában „játszol” stb.)
  6. Tök egyedül vagy, nem kell másra figyelni, vagy más miatt tétlenkedni. De ha akarod, választhatsz tanulótársakat.
  7. Kifejezetten jó és érthető, ugyanakkor nem „túlragozott” a nyelvtani rész, ami jelenleg „Tippek” címszó alatt fut az egyes témáknál. Már ahol van, és jelenleg csak PC-n érhető el.
  8. A megértést nagyban segíti a „Megbeszélés” menü, ami mobilon és PC-n is hozzáférhető.
  9. Ha valamivel nem értesz egyet, szóvá teheted. A „Megbeszélés”-ben, vagy akár a fejlesztők felé. Utóbbit el fogják bírálni, ha igazad van javítják/bővítik a programot. Ha úgy tetszik közösségi módon, a te kicsi „nemtudásoddal” is segíthetsz a program jobbá tételében.
  10. A szöveg normál és lassított (kb. 70-75%) módon is le/visszajátszható. A tudásfa vége felé nő a gyorsaság.
  11. Az egérmutatóra megjelennek (többnyire) a szótári tippek. Adott esetekben még szószerkezeti vonatkozásaiban is. Utóbbi viszont a tudásfa végén néha már szó szerint átver. De ebből is tanulsz.
  12. Tág határokon belül elfogadja az elütéseket, mellé nyúlásokat. Többnyire…
  13. Nem piszkál a kiejtéssel. Nem izélget, hogy melyik fogadhoz hogyan tedd a nyelvedet és eközben mit csinálj a beleiddel. Mellőzi a fonetikai jeleket is (amire a tanulók nagy többségének pontosan annyi szüksége van, mint a magas szintű matematikai szimbólumokra).
  14. Ha akarod, akkor tesztelheted a tudásod. Sőt „vizsgázhatsz” – ami egyre több helyen valamilyen szinten akceptálásra kerül. Állítólag.
  15. Nem hagy elkényelmesedni a sokak által nem szeretett „egészség” funkciójával. Egy idő után a megszerzett tudásod „megreped”, felüti a fejét a felejtés, amit bizony be kell foltozni egy gyors és jól „fizető” gyakorlással. Ha nem kezdesz vele semmit, a repedés növekedésnek indul. screenshot_2020-02-28-14-08-41-102_com_duolingo.jpg

 

A Duolingo kisebb zavaró elemei:

  1. Egyenetlen a feladatok nehézségi szintje. Már az elején bejönnek „komplikációk”, a végén pedig nevetségesen egyszerű feladatokat is bedob időnként.
  2. A feleletválasztós és egy szó kiegészítéses feladatok túl könnyűek. Szinte soha nem rontottam ezeket.
  3. Rohadtul nem tudja a magyar tárgyas ragozást. Viszont nem is büntet érte helytelen használat esetén.
  4. Főleg a vége felé szerintem nem igazán elfogadó az „alternatív” megoldásaid tekintetében.
  5. Nincs „folytatása”, nehezebb szintje, szavaknál is megáll 2000-nél. Hiányolok is néhány szót a szótári anyagából, pl. „amazing”.
  6. Ha már ennyire elképesztő, bámulatos és meglepő, helyenként döbbenetes a... Mije milyen? Igen, a ló meg a teknős tejet iszik. Úgy általában. Meg ha már megérkezett a metró a királyi herceggel, akkor fel fogom tételezni, hogy te te vagy/leszel/voltál/lettél volna. Addigra majd a ló már megitta a tejet. Addigra majd Mari néninek más lesz a lába között, és már Mari bácsivá vagy anyává vált volna, attól függően, hogy... Stb.
  7. A mikrofonos működése hektikus és kevés. Viszont kikapcsolhatod. Előzőek miatt a kiejtésed és a saját beszéded háttérbe szorul. Ez a legnagyobb hiányossága.
  8. Magyar nyelvről jelenleg csak az angol érhető el. Más nyelvet csak angolról tudsz tanulni.
  9. Grafikájától ne várj sokat.

+1: engem kifejezetten a zavart a tudásfa végén az elhalálozással (főnév és ige) kapcsolatos feladatok tömege. Ráadásul az utolsó mondat valami hasonló (emlékeim szerint): "Addigra már meg fogok halni (vagy meghaltam volna)."  Nagyon nem stílszerű így "befejezni" egy kurzust, ezer más igét/főnevet lehetett volna választani. Különösen egy amúgy tényleg remek programnál.

Hát itt a vége. Mármint a posztnak. A tanulásomnak koránt sincs vége, csak a gyémántligából fogok kiesni. Maradok a Duolingonál, próbálom stabilizálni a dolgokat, de más programokra is ránézek. Remélem lesz még módom élőben is tesztelni az elsajátítottakat. Kedvenc, követett motoros vlogjaimon már érezhető az előre lépésem, egyre többet értek meg direktben, visszajátszás és szöveg kiíratás/gépi fordíttatás mellett/helyett.

Mindenkinek csak ajánlani tudom a Duolingot angol nyelvhez. Fiatalnak és idősebbnek egyaránt. Egy próbát mindenképpen megér, alapja a napi gyakorlás! Sok sikert hozzá, ha kedvet kaptál! Nem fogsz csalódni benne, és még élvezni is fogod az egészet!

Érd, 2020. február 28.

duo4.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papaproject.blog.hu/api/trackback/id/tr5915495982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása