Régebbi és újabb események - leginkább utódaimnak

Papa project

Papa project

Aktuális: miért vállba oltanak?

Így a járásban biztos nem fog zavarni

2021. február 22. - oktata

Az oltások többségét a vállat lefedő delta izomba adják be. Tulajdonképpen nem a vállba, hanem a felkar felső részére kapjuk ezen oltásokat. Miért éppen ide? Röviden: könnyen hozzáférhető, kevés vetkőzést igényel, nem túl nagy és nem túl kicsi ez az izmunk, túlsúlyosaknál sincs sok zsírszövet rajta. Van még egy ok, amit saját példámon tapasztaltam meg. Nevezetesen: enyhe mellékhatás esetén nem akadályoz a mozgásban, legfeljebb kevesebbet hadonászol pár napig.

oltas2.jpg

Jó évtizede történt, hogy influenza elleni oltást kértem, de épp elkapott valami és kicsit lázas voltam, amikor amúgy is orvoshoz mentem az aktuális bogyóim felíratásáért. (Az érthetőség kedvéért megjegyzem, hogy a lakhelyem, a háziorvosom és a munkahelyem más városokban volt, és ezek között Budapest nem szerepelt.) Így elkértem és megkaptam a vakcinát, hogy majd megoldom a beadást, ha elmúlt a megfázásom. Egy hét múlva meg is interjúvoltam egy civilben tisztiorvos óraadónkat, hogy hogy muszáj vállba adni a vakcinát vagy sem. Azt válaszolta, hogy tulajdonképpen mindegy hová, csak izomba menjen. Az egész vége az lett, hogy saját magam oltottam be magamat. Miután saját vállamhoz nem fértem jól hozzá, a combomba nyomtam bele. Ebben már volt jó nagy gyakorlatom a rájabalesetem miatt. Na, egy hétig alig bírtam menni utána. Hát ezért nem combba adják. Fel is homályosítottam róla a tisztiorvos kolléganőt következő találkozásunkkor.

A bejegyzés trackback címe:

https://papaproject.blog.hu/api/trackback/id/tr416435430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herli 2021.02.23. 11:05:47

Meg vigyázni kell, nehogy csontot érjen, mert akkor lesz igazán mellékhatása. :-)

luis5 2021.02.23. 16:28:14

Ilyen injekciót Tilos a beteg kezébe adni!!

kvadrillio 2021.02.23. 16:34:22

EZ, AZÉRT FÉLELMETES...

Koronavírus vakcina mellékhatásai: melyik okoz súlyosabb panaszokat?
#koronavírus
#vakcina
#covid
#oltás
2021.02.22.
A németek tapasztalatai kifejezetten tanulságosak!

Koronavírus - Legfrissebb

tegnap 17:26

Újra nyithatnak a gyógyfürdők márciustól - így lehet majd bemenni
ma 08:29

Koronavírus: kiderült, kinél válhat súlyossá a Covid

Közel 4 millió beadott koronavírus elleni vakcina, Pfizer/BioNTech, Moderna és AstraZeneca oltóanyagok, több ezer jelentett mellékhatás és oltási komplikáció, köztük súlyosak is, ötvennél több anafilaxiás reakció, több mint 200 haláleset. Mit mutatnak a németországi, a Covid-19 elleni vakcinák biztonságosságára vonatkozó számadatok?
Koronavírus vakcina mellékhatások a német tapasztalatok alapján

Németországban már közel 4 millió koronavírus vakcinát adtak be 2021. 02. 13-ig. A beadást követően jelentett mellékhatásokról, súlyos mellékhatásokról és halálesetekről rendszeresen részletes jelentéseket készít, és tesz közzé a Paul-Ehrlich-Intézet.

A német oltási kampány 2020. december 27-én kezdődött, és azóta is intenzíven folyik. A beadott oltóanyagok döntő része (97 %) Pfizer/BioNTech oltóanyag volt, és csak elenyésző arányban szerepelt az oltóanyagok között Moderna (2,2%), illetve AstraZeneca vakcina (kevesebb, mint 0,8 %). Ennek alapján a Moderna és az AstraZeneca vakcinák esetén meghatározott mellékhatás-gyakorisági adatok sokkal inkább előzetes adatoknak tekinthetők, mintsem véglegeseknek. A jelenleg bemutatott adatok a beadott vakcinák számának a növekedésével változhatnak.

A 3 különféle Covid-19 vakcinával (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) kapcsolatba hozható mellékhatások együttes értékelése alapján minden beadott 1000 dózisra 1,9 jelentett mellékhatás/oltási komplikáció esik, és az 1000 dózisra vonatkozóan jelentett súlyos mellékhatások száma 0,3.

Kiemelendő, hogy az oltott német személyeknél eddig összesen 52 esetben lépett fel – a nemzetközileg elfogadott esetdefiníciónak megfelelő - anafilaxiás reakció.
Halálesetek és koronavírus oltási reakciók, mellékhatások

A Paul-Ehrich-Intézet összesen 223 halálesetről számolt be, a halálesetek az oltást követő 29 napon belül történtek. Az elhunytak 46 és 101 év közöttiek voltak. Az elhunytak közül 187-en Pfizer/BioNTech vakcinát kaptak, 36 esetben az oltóanyag típusa nem ismert. 19 személy a második oltást követően hunyt el. Az elhunytak közül 52-en Covid-19-ben veszítették életüket,- feltehetően náluk az immunvédelem még nem alakult ki. 75 személynél – akik több alapbetegséggel küzdöttek – nem Covid-19 okozta a halált. 96 esetben a “halál oka ismeretlen” – derül ki a nyilvántartásból.

A szakértői elemzések rámutatnak arra, hogy a jelentett mellékhatások és oltási reakciók ellenére a vakcináció egyértelműen pozitív hozadékú.
Koronavírus vakcinák mellékhatásai Koronavírus vakcinák mellékhatásai Forrás: EgészségKalauz

Ez is érdekelheti:

Koronavírus teszt: ezt jó ha tudja,különben kidobott pénz a szűrés
Influenza vagy koronavírus? Ez a teszt mindkettőt kimutatja
Így végezheti el otthon a PCR-tesztet

A táblázatban feltüntetett adatok a Paul-Ehrlich-Institut által közzétett adatok, amik a németországi oltási kampány kezdetétől (2020. december 27.) 2021. február 12-ig foglalják magukban a védőoltási kampány biztonságosságára vonatkozó adatokat. Megjegyzés: 63 esetben a súlyos mellékhatásokról nem derül ki, hogy melyik vakcinához köthetők.

*a megadott számadatok alapján számolt %-os érték.

dr. Budai Marianna phd

Forrás: PEI
Forrás: EgészségKalauz

kvadrillio 2021.02.23. 20:46:12

Nemzetközi genetikai haderő felállítását javasolja a világ legnagyobb genomszekvenáló cégének vezetője
02.23. 20 tudomány
Qubit.hu
Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Világszintű együttműködést és globális genetikai rohamosztagok létrehozását sürgette a Financial Times-nak nyilatkozó Francis De Souza, a kaliforniai Illumina elnök-vezérigazgatója.

A világ legnagyobb genomszekvenálással foglalkozó vállalatának vezetője által az amerikai légierő, az Air Force analógiájára Bio Force néven emlegetett, nemzetközi kooperációban működő gyors reagálású tudós sereg feladata az új vírusvariánsok nyomon követése lenne annak érdekében, hogy a Covid-19 vakcinák, a gyógyszerek és a diagnosztikai módszerek ne valljanak kudarcot az új törzsekkel szemben.

De Souza szerint a kormányoknak és a gyógyszeripari cégeknek minél gyorsabban létre kell hozniuk egy „globális felügyeleti hálózatot”. Szerinte ugyanis valahányszor megjelenik egy új variáns, az oltóanyag-gyártóknak azonnal ismerniük kell a teljes genom sorrendet, és ehhez igazítva kell futtatniuk az új teszteket, ahhoz, hogy kiderüljön hatásos-e az általuk készített vakcina. Ugyanez vonatkozik a gyógyszerek és a PCR-tesztek gyártóira is.
A SARS-CoV-2 szekvenálási előkészületei a párizsi Pasteur Intézetben 2021. január 21-énFotó: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP

De Souza javaslata mögötti üzleti érdekről annyit, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus első – az összes vakcinafejlesztéshez felhasznált – valid szekvenálását egy Illumina gépen végezték el Kínában 2020 januárjának közepén. A cég kommunikációja szerint nagyságrendekkel kevesebb idő alatt, mint amennyi idő az Ebola-vírus szekvenálásához kellett 2014-ben.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

QUBIT...

marczy 2021.02.23. 23:59:38

Nekem amikor volt egy komolyabb betegségem és injekciókúrán kellett átesnem, a csípőmbe adták a szurit, egyszer az egyikbe, egyszer a másikba, egy kivétellel, amikor is a combomba kaptam. Eléggé fájt ugyan, de haza tudtam így is tekerni...
süti beállítások módosítása