Régebbi és újabb események - leginkább utódaimnak

Papa project

Papa project

Mosógép javítás házilagosan (Whirlpool AWE 7100) / Washing machine repairs at home

Dobtengely csere

2019. november 18. - oktata

A kb. 10-12 éves mosógépünk megadta magát. Leesett a hajtószíj. A burkolat levétele után azonnal látszott, hogy a nagy hajtókerék rendesen kóvályog, mintha nyolcas lenne benne. Persze abban nyolcas nem lehet, valami a tengellyel történt. Nem is kísérleteztem a hajtószíj visszatételével, hanem irány a gugli. Találtam is anyagokat, egyértelművé vált, hogy a „dobtengely” sérülése a bűnös. Mert ócska, gagyi anyagból van (ugyanaz, mint a riasztó/gázpisztolyok többsége, azok se bírnak többet 2-300 lövésnél), és ennyi idő után tönkremegy. Korrodálódik és reped, a tengely meg elmegy a síkból.

De be lehet szerezni, igaz túl hosszú csavarokkal (olasz utángyártott, itt vettem). Persze létezik popszegecses verzió is, de ahhoz valszig nem elég barkácsszerszám. Meg ódzkodok is a popszegecsektől, főleg ilyen nagy igénybevétel esetén. Így 5e HUF körül pár napon belül meg is érkezett a csavaros verzió. Golyóztam a csapágyak és a lengéscsillapítók cseréjén is – de szerencsére ettől végül eltekintettem (3-5x több pénz + szerelés). A masina szétkapásában olyan gyakorlatra tettem szert, hogy szükség esetén ezeket szinte pillanatok alatt tudom majd cserélni.

Túl sok magyarázat nem kell, a képek (galéria) magukért beszélnek. Amire figyelni kell:

  1. az oldalsó burkolatokat elől is tartja egy csavar!
  2. a műanyag mosóüst tömítése jó eséllyel elszakad, én szilikonnal pótoltam (sikeresen) a „folytonossági” hiányt.
  3. összeszereléskor a fűtőszál helyére ügyelni kell, van egy rögzítő „rugója” a mosóüstben!
  4. kézzel megforgatva teljesen hangtalanul kell forogni a dobnak, én 4x bontottam vissza a túl hosszú csavarok miatt!

A pótalkatrészt párban adják, én végül – kicsit szakszerűtlenül – csak a sérültet cseréltem a hajtó oldalon. (A hosszú csavarok miatt ezzel is tele lett a hócipőm.) Mellesleg: nem volt komolyabban vízköves a gép, pedig nálunk nagyon kemény a csapvíz! Kamu a mosógépgyártók hisztériája ezügyileg!

Nem mondom előfordult, hogy az akció során időnként csúnyán kezdtem beszélni, főleg a negyedik visszabontás környékén. De tökéletes lett a gép, 2 hónapja hibátlanul teszi a dolgát napi szinten. Az ékszíj és a dobcsapágyak jók voltak. Nagyságrendet csökkent centrifugáláskor a mozgása (konkrétan nulla), a lengéscsillapítók is tartják még magukat. Az összeszerelést nem ragozom, minden fordítva, mint eddig. A képek forgatásával sem vacakolok, feltöltéskor fordulnak el... A galéria kinyitásával nyommonkövethetők az egyes lépések.

 

 

Előkészület. dobtengely_2.png

(Whirlpool AWE/AWT/PWA mosógéphez dob javítókészlet, dobtengely kit. Tartalom: 2db dobtengely; 12db M6-os csavar, anyákkal és alátétekkel; 2db 22-es lapos V-gyűrű. Felfogatás, fej átmérő: 116mm. Felfogó csavar távolsága: 5X57mm. Tengely átmérő(D): 22X17mm. Olasz gyártmány)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papaproject.blog.hu/api/trackback/id/tr115310724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása